Brukere online: 99
Brukere i dag: 1301
Brukere siste 7 dager: 195586
Hei dere!
Ja, nå er vi godt i gang med desember og jeg tipper at det dufter av julekrydder i mange hjem denne helgen.
Gjærbakst er en populær avveksling til de søte julekakene og konfekten. Denne kransen har jeg fylt med masse herlig julekrydder, som får det til å dufte jul på kjøkkenet! Rosiner og sukat gir god smak.
En virkelig herlig, smakfull og myk julekrans, som garantert får det til å gå varmt gjennom kroppen av nytelse!
Server kransen gjerne samme dag den er laget så den er helt fersk, og dekorer med melisglasur rett før servering.
Ingredienser:
Gjærdeig:
♥ 100 g smør
♥ 3,5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 600 g hvetemel
♥ 200 g rosiner
♥ 150 g sukater
Fyll:
♥ 75 g smør
♥ 3 ss sukker
♥ 3 ts kanel
♥ 1 ts ingefær
♥ 1 ts nellik
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Pynt og glasur:
♥ 2 ss perlesukker
♥ 2 ss mandelflak
♥ 3 dl melis
♥ 1-2 ss melk
Fremgangsmåte:
Smelt smøret i en kjele. Bland med melken. Tilpass varmen til væsken er lunken, det vil si maks 37°C. Løs opp gjæren i væsken. Ha så i kardemomme, sukker og til slutt hvetemel. Elt deigen til du får en jevn og glatt gjærdeig. La deigen heve i 45 min.
Ta deigen på bordet og kna inn rosiner og sukater. Trill deigen deretter til en lang pølse. Klapp pølsen flat og kjevle den ca. 25 cm bred. Smør over mykt smør og dryss over sukker og krydder. Rull sammen leiven til en fast rull. Form den som en krans på en stekeplate som er dekket med bakepapir. Fest skjøtene godt sammen.
Klipp ca 1 cm tykke, nokså dype snitt i kransen med en skarp saks. Legg deigskivene vekselsvis mot høyre og mot venstre. Pass på at kransen får fin fasong. La kransen etterheve i 30 min. Pensle kransen med egg som er pisket lett sammen med litt melk. Dryss over perlesukker og mandelflak.
Stek kransen på nederste rille i ovnen ved 200°C i ca 30 min. Avkjøl kransen og flytt den over på et stort fat.
Pynt den avkjølte kransen med melisglasur laget av melis og litt melk.
Å, så herlig med nystekt, duftende gjærbakst!
Tips:
♥ Kransen på bildet er pyntet med perlesukker som holder seg hvitt gjennom steking. Perlesukkeret finnes i svenske matbutikker, men jeg har dessverre foreløpig ikke sett det i norske (men hører rykter om at Coop Extra muligens har produktet..).
♥ Denne kransen er kjempefin å fryse uten melisglasur. Sett den tinte kransen en kort stund i ovnen, så smaker den som nystekt.
Ha en fortsatt fin helg, dere!
Jeg er snart tilbake med nye julekaketips..
♥ ♥ ♥ ♥
Gjærdeig:
♥ 100 g smør
♥ 3,5 dl melk
♥ 50 g gjær
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ts kardemomme
♥ 600 g hvetemel
♥ 200 g rosiner
♥ 150 g sukater
Fyll:
♥ 75 g smør
♥ 3 ss sukker
♥ 3 ts kanel
♥ 1 ts ingefær
♥ 1 ts nellik
Pensling:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
Pynt og glasur:
♥ 2 ss perlesukker
♥ 2 ss mandelflak
♥ 3 dl melis
♥ 1-2 ss melk
Smelt smøret i en kjele. Bland med melken. Tilpass varmen til væsken er lunken, det vil si maks 37°C. Løs opp gjæren i væsken. Ha så i kardemomme, sukker og til slutt hvetemel. Elt deigen til du får en jevn og glatt gjærdeig. La deigen heve i 45 min.
Ta deigen på bordet og kna inn rosiner og sukater. Trill deigen deretter til en lang pølse. Klapp pølsen flat og kjevle den ca. 25 cm bred. Smør over mykt smør og dryss over sukker og krydder. Rull sammen leiven til en fast rull. Form den som en krans på en stekeplate som er dekket med bakepapir. Fest skjøtene godt sammen.
Klipp ca 1 cm tykke, nokså dype snitt i kransen med en skarp saks. Legg deigskivene vekselsvis mot høyre og mot venstre. Pass på at kransen får fin fasong. La kransen etterheve i 30 min. Pensle kransen med egg som er pisket lett sammen med litt melk. Dryss over perlesukker og mandelflak.
Stek kransen på nederste rille i ovnen ved 200°C i ca 30 min. Avkjøl kransen og flytt den over på et stort fat.
Pynt den avkjølte kransen med melisglasur laget av melis og litt melk.
♥ Denne kransen er kjempefin å fryse uten melisglasur. Sett den tinte kransen en kort stund i ovnen, så smaker den som nystekt.
Skriv ny kommentar