Kremlor (Kanelbollesemlor)

Morsdag og Valentines er i fokus i disse dager, men det er ikke lenge til Fastelavn heller!  😃 

Du finner massevis av varianter av Fastelavnsboller her på Det søte liv, herunder flere typer av svenske Semlor.

Her kommer en ny i rekken, og det er Kremlor, som har blitt stadig mer populære. Kremlor er kallenavnet på en fantastisk god kombinasjon av Kanelboller og Semlor!  

Konseptet er altså å bake deilige Kanelboller, og så dele dem på midten og fylle med mandelmasse og pisket fløtekrem. 

Noe av det beste jeg har smakt av gjærbakst! 

 



Oppskriften gir ca. 20 stk.


Ingredienser:

Gjærdeig:
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 1 ss kardemomme
♥ 2 egg
♥ 14 dl hvetemel
♥ 150 g mykt smør

Kanelfyll:
♥ 150 g mykt smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel 

Mandelfyll:
♥ 200 g mandler
♥ 2 dl melis
♥ 2 eggehviter
♥ 2 ss vann

Kremfyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss melis
♥ 1 ss vaniljesukker

Pynt:
♥ melisdryss


Fremgangsmåte: 

Gjærdeig:

Varm opp melken til den er lunken. Smuldre gjæren i bakebollen og tilsett sukker, vaniljesukker og kardemomme. Tilsett den lunkne melken og rør til gjæren har løst seg opp.

Bland inn lett sammenvispede egg. Ha så i hvetemelet og elt deigen i kjøkkenmaskinen i et par minutter. Tilsett så mykt smør i klatter og elt videre i maskinen i ca. 10 minutter. Deigen skal da være glatt og smidig.

La deigen heve i 1 time.


Kanelboller: 

Kjevle ut deigen til et stort rektangel (ca. 30 x 40 cm).

Bland mykt smør, sukker og kanel og smør kremen over leiven. Rull sammen leiven fra langsiden og skjær rullen i skiver (se tips). 

Legg kanelbollene på bakepapirdekkede stekeplater. 

 

 

Etterhev dem i ca. 30 minutter. 

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

 




Mandelfyll:

Mal mandlene (gjerne i food processor, se tips).

Bland de malte mandlene sammen med melis, eggehviter og vann til en tykk, seig mandelmasse. 
 

Kremfyll: 

Pisk kremfløten sammen med melis og vaniljesukker til en tykk fløtekrem. 


Montering: 

Før servering deles kanelbollene på midten.

 

 

Ha mandelmassen på bunnene. Det blir ekstra fint om du bruker en kakesprøyte og sprøyter mandelmassen på bunnene i en spiral (se tips). 

 

 

Fordel fløtekremen over mandelmassen i et tykt lag. Bruk gjerne kakesprøyte her også og lag små kremdotter som får bollene til å se veldig vakre ut (se tips).

 

 

 

Legg på toppen av kanelbollene.

 

 

Sikt over melis til pynt. 

 

 

Var så goda! 

 

 

Kremlor er bare en så utrolig digg blanding av kanelboller og fastelavnsboller! 

 

 

 

♥  😋  ♥  

 

 


Tips:

♥ I denne oppskriften skal smøret eltes inn i deigen til slutt. Dette krever at du har en kjøkkenmaskin med eltekrok.  

♥ En måte å få store kanelboller på er å rulle sammen leiven fra kortsiden. Du får da en tykk rullekake som kan skjæres i skiver. Det er da lurt å bruke en taggete brødkniv og forsiktig sage seg igjennom rullen. 

♥ Jeg har her malt mandlene i food processor, som gir en litt grovkornet konsistens på mandelmassen. Juster tykkelsen på mandelmassen ved å først blande mandlene med melis og eggehvite. Rør godt. Spe så med litt og litt vann av gangen, til du får en passe tykk konsistens som holder formen.

♥ For å sprøyte ut mandelmassen har jeg brukt en stor, glatt sprøytetipp. For å sprøyte ut fløtekremen har jeg brukt en stor taggete sprøytetipp. 

♥ Denne porsjonen passer hvis du vil servere Kremlor til mange. Hvis du bare vil lage noen få, kan du redusere mengden fyll og bare fylle de kanelbollene du ønsker å lage. Resten av kanelbollene som er uten fyll er superfine å fryse.

 

 

Dette anbefales! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Kremlor (Kanelbollesemlor)
Ingredienser

Gjærdeig:
♥ 5 dl helmelk
♥ 50 g gjær
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ss vaniljesukker
♥ 1 ss kardemomme
♥ 2 egg
♥ 14 dl hvetemel
♥ 150 g mykt smør

Kanelfyll:
♥ 150 g mykt smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel 

Mandelfyll:
♥ 200 g mandler
♥ 2 dl melis
♥ 2 eggehviter
♥ 2 ss vann

Kremfyll:
♥ 6 dl kremfløte
♥ 2 ss melis
♥ 1 ss vaniljesukker

Pynt:
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Varm opp melken til den er lunken. Smuldre gjæren i bakebollen og tilsett sukker, vaniljesukker og kardemomme. Tilsett den lunkne melken og rør til gjæren har løst seg opp.

Bland inn lett sammenvispede egg. Ha så i hvetemelet og elt deigen i kjøkkenmaskinen i et par minutter. Tilsett så mykt smør i klatter og elt videre i maskinen i ca. 10 minutter. Deigen skal da være glatt og smidig. La deigen heve i 1 time.

Kanelboller: 
Kjevle ut deigen til et stort rektangel (ca. 30 x 40 cm).

Bland mykt smør, sukker og kanel og smør kremen over leiven. Rull sammen leiven fra langsiden og skjær rullen i skiver (se tips). 

Legg kanelbollene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev dem i ca. 30 minutter. 

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i ca. 10 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

Mandelfyll:
Mal mandlene (gjerne i food processor, se tips).

Bland de malte mandlene sammen med melis, eggehviter og vann til en tykk, seig mandelmasse. 

Kremfyll: 
Pisk kremfløten sammen med melis og vaniljesukker til en tykk fløtekrem. 

Montering: 
Før servering deles kanelbollene på midten.

Ha mandelmassen på bunnene. Det blir ekstra fint om du bruker en kakesprøyte og sprøyter mandelmassen på bunnene i en spiral (se tips).  

Fordel fløtekremen over mandelmassen i et tykt lag. Bruk gjerne kakesprøyte her også og lag små kremdotter som får bollene til å se veldig vakre ut (se tips). 

Legg på toppen av kanelbollene og sikt over melis til pynt. 

Tips

♥ I denne oppskriften skal smøret eltes inn i deigen til slutt. Dette krever at du har en kjøkkenmaskin med eltekrok.  

♥ En måte å få store kanelboller på, er å rulle sammen leiven fra kortsiden. Du får da en tykk rullekake som kan skjæres i skiver. Det er da lurt å bruke en taggete brødkniv og forsiktig sage seg igjennom rullen.  

♥ Jeg har her malt mandlene i food processor, som gir en litt grovkornet konsistens på mandelmassen. Juster tykkelsen på mandelmassen ved å først blande mandlene med melis og eggehvite. Rør godt. Spe så med litt og litt vann av gangen, til du får en passe tykk konsistens som holder formen.

♥ For å sprøyte ut mandelmassen har jeg brukt en stor, glatt sprøytetipp. For å sprøyte ut fløtekremen har jeg brukt en stor taggete sprøytetipp. 

♥ Denne porsjonen passer hvis du vil servere Kremlor til mange. Hvis du bare vil lage noen få, kan du redusere mengden fyll og bare fylle de kanelbollene du ønsker å lage. Resten av kanelbollene som er uten fyll er superfine å fryse.

2 kommentarer

Hei ! Du skriver i oppskriften at det gir 20, men har bare 9 på bilder. Laget du dem ekstra store ? Eller stekte du mange brett ?

Disse bollene falt dessverre ikke i smak hos oss. Selve kanelsnurrer smakte litt rart, samtidig som de ikke smakte så mye… de ble nesten litt crispy selv om de ikke var overstekt. Kanskje det er litt mye smør? Og kanskje det skal være slik?
Den piskede kremen var god i seg selv, men for søt sammen med det andre.
For oss var det som om alle smakene konkurrerte med hverandre. Og vi satt igjen uten å skjønne helt hva det var vi hadde spist. De resterende kanelsnurrene endte i søpla…
Til andre lesere anbefaler jeg alle de oppskriftene her inne som har mange positive tilbakemeldinger i kommentarfeltet. De finnes det mange av her inne. Som Verdens beste boller. Det er min go to bolleoppskrift - de blir alltid vellykket.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift