Mince Pies (Engelske juleterter med fruktfyll)

Mince Pies er berømte, engelske julekaker med lange tradisjoner.

 

 

Disse søte, små tertene fylles med en mos laget av kokte epler, tørket frukt og krydder som kalles «mincemeat». I Storbrittania får man kjøpt mincemeat ferdig på glass, men det går nokså raskt å lage dette selv.

Mince Pies er veldig dekorative og gjør seg utrolig godt på kakebordet!

 


Oppskriften gir ca. 20 kaker. 

 

Ingredienser:

Paideig:
♥ 400 g hvetemel
♥ 2 ss melis
♥ 200 g smør
♥ ca. 0,5 dl appelsinjuice

Fyll (Mincemeat):
♥ 1 dl eplejuice eller eplecider
♥ 75 g brunt sukker
♥ 250 g eplebiter
♥ 50 g rosiner
♥ 50 g fiken
♥ 50 g svisker
♥ 50 g cocktailbær
♥ revet skall av 1 sitron
♥ revet skall av 1 appelsin
♥ 1 ts kanel
♥ 0,5 ts muskat
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 0,5 ts nellik
♥ 2 ss brandy eller konjakk

Pensling:
♥ 1 egg

Pynt:
♥ melisdryss

 

Fremgangsmåte: 

Fyll (Mincemeat): 

Start gjerne med å gjøre klart fyllet:

Ha eplejuice (eller eplecider) i en middels stor kjele sammen med brunt sukker.

Del epler og tørket frukt i mindre biter. Ha alle ingrediensene til fyllet i kjelen og la blandingen småkoke i ca. 30 minutter. Rør av og til og pass på at blandingen ikke svir seg. Det skal bli en tykk, mørk fruktmos.

Avkjøl i kjøleskapet.


Paideig: 

Til paideigen has hvetemel og melis i en food processor.

Tilsett smøret og kjør til det smuldrer seg fint i melet.

Tilsett litt appelsinjuice om gangen, og bruk nok appelsinjuice til at deigen samler seg og får en fin, smidig konsistens.


Forming og steking: 

Smør små paiformer eller sandkakeformer og kle dem med deig.

 

 

Legg i en stor spiseskje fyll.

 

 

Kjevle ut resten av deigen og stikk ut stjerner som legges oppå fyllet.

 

 

Så fine, små terter! 

 

 

Pensle over deigen med sammenvispet egg.

 

 

Sett kakene på en stekeplate og stek dem midt i ovnen ved 220 °C i 10–15 minutter.

 

 

Avkjøl kakene før de forsiktig hvelves ut av formene.

 

 

Sikt over melis før servering.

 

 

 

Disse små kakene er så dekorative på kakebordet, og er også fine å gi bort i gave! 

 

 

 

 

Fyllet har nydelig smak av frukt, krydder og konjakk... ♥  

 

 

Tips: 

♥ Fyllet kan gjerne lages klart flere dager i forveien. Oppbevares på glass med lokk i kjøleskapet. Får du tak i ferdiglaget Mincemeat på glass (sjekk matmarkeder, delikatesseforretninger eller utenlandske matbutikker), kan du gjerne bruke det i stedet for hjemmelaget. 

♥ Kakene er fine å fryse og tiner raskt. Gi dem gjerne et ekstra lite dryss med melis før servering, så ser de nylagde og delikate ut. 

 

♥ 

 

Kom skikkelig i julestemning, og kos deg med hjemmelagde, engelske Mince Pies

 

 

Just because it’s Christmas

and at Christmas you tell the truth.

To me, you are

perfect.

(Fra filmen Love Actually)

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥

 

 

Mince Pies (Engelske juleterter med fruktfyll)
Ingredienser

Paideig:
♥ 400 g hvetemel
♥ 2 ss melis
♥ 200 g smør
♥ ca. 0,5 dl appelsinjuice

Fyll (Mincemeat):
♥ 1 dl eplejuice eller eplecider
♥ 75 g brunt sukker
♥ 250 g eplebiter
♥ 50 g rosiner
♥ 50 g fiken
♥ 50 g svisker
♥ 50 g cocktailbær
♥ revet skall av 1 sitron
♥ revet skall av 1 appelsin
♥ 1 ts kanel
♥ 0,5 ts muskat
♥ 0,5 ts kardemomme
♥ 0,5 ts nellik
♥ 2 ss brandy eller konjakk

Pensling:
♥ 1 egg

Pynt:
♥ melisdryss

Fremgangsmåte

Fyll (Mincemeat): 
Start gjerne med å gjøre klart fyllet: Ha eplejuice (eller eplecider) i en middels stor kjele sammen med brunt sukker. Del epler og tørket frukt i mindre biter. Ha alle ingrediensene til fyllet i kjelen og la blandingen småkoke i ca. 30 minutter. Rør av og til og pass på at blandingen ikke svir seg. Det skal bli en tykk, mørk fruktmos.

Avkjøl i kjøleskapet.

Paideig: 
Til paideigen has hvetemel og melis i en food processor. Tilsett smøret og kjør til det smuldrer seg fint i melet. Tilsett litt appelsinjuice om gangen, og bruk nok appelsinjuice til at deigen samler seg og får en fin, smidig konsistens.

Forming og steking: 
Smør små paiformer eller sandkakeformer og kle dem med deig. Legg i en stor spiseskje fyll.

Kjevle ut resten av deigen og stikk ut stjerner som legges oppå fyllet. Pensle over deigen med sammenvispet egg.

Sett kakene på en stekeplate og stek dem midt i ovnen ved 220 °C i 10–15 minutter.

Avkjøl kakene før de forsiktig hvelves ut av formene. Sikt over melis før servering.

Tips

♥ Fyllet kan gjerne lages klart flere dager i forveien. Oppbevares på glass med lokk i kjøleskapet. Får du tak i ferdiglaget Mincemeat på glass (sjekk matmarkeder, delikatesseforretninger eller utenlandske matbutikker), kan du gjerne bruke det i stedet for hjemmelaget. 

♥ Kakene er fine å fryse og tiner raskt. Gi dem gjerne et ekstra lite dryss med melis før servering, så ser de nylagde og delikate ut. 

3 kommentarer

Alltid inspirerende å titte innom her for lekre bakebilder, oppskrifter og en liten historie bak. Gøy å lære om nye julekaker :) Disse så godt ut og må definitivt testes!

Mincemeat oppskriften er litt rart. Mincemeat inneholder alltid nyrefettet (suet) og vanligvis er modnet i flere uker før den brukes, slik at smakene har en sjanse til å blande seg og utvikle seg.

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift