Myke pepperkakekarameller (hjertefasong)

Annonse: Bakeren og kokken(link is external)

Dette er superpopulære karameller som får en myk og deilig konsistens.

Jeg har her bruk hjerteformede silikonformer, som gjør at karamellene blir ekstra fine å se på. 

Karamellene har herlig smak pepperkaker og gir skikkelig god julestemning!

 

 

Oppskriften gir ca. 30 karameller. 

 

Ingredienser: 

1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g)
100 g smør
200 g brunt sukker
4 ss lys sirup
1 ts vaniljepasta
1 ts kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
1 ts kardemomme


Fremgangsmåte: 

Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en kjele med litt høye kanter (se link til kjelen jeg bruker i nettbutikken til Bakeren og kokken HER(link is external)).

 

 

Tilsett vaniljepasta og krydder.

 

 

Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring med en tresleiv.

La karamellen småkoke i 10-15 minutter mens du rører hele tiden.

 

 

Det er praktisk å bruke termometer med slange når man koker karamell (se link til den type termometer jeg har brukt i nettbutikken til Bakeren og kokken HER(link is external)).

Temperaturen skal nå 116 - 118°C (se tips).

 

 

Fordel den varme karamellen i hjerteformede silikonformer (jeg bruker konfektformer fra Silikomart, se link i nettbutikken til Bakeren og kokken HER(link is external)).

 

 

Jeg bruker to teskjeer til å fylle karamellen i formene. 

 

 

Det er ikke nødvendig å smøre formene på noen måte; karamellen vil løsne lett når den har stivnet. 

 

 

Sett formene i kjøleskapet til karamellen har stivnet.

 

 

Når karamellene har stivnet, er det bare å klemme dem ut av silikonformen! 

 

 

Så utrolig gode karameller med pepperkakesmak! 

 

 

Mmmm.... 

Dette er julens favorittkarameller! 

 

 

Tips: 

 Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke vikingmelk (som er usøtet). Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen. 

 Husk å røre hele tiden når du koker karamellen, for den har lett for å svi seg i bunnen, særlig i starten av kokingen. 

Bruk en kjele med litt høye kanter, for karamellen bobler når den er varm. Husk at karamellen er veldig varm når den koker, så ha gode grytekluter lett tilgjengelig!

Karamellen må koke til den får riktig temperatur, ellers risikerer du at de ikke stivner ved avkjøling. Bruk derfor termometer når du koker karamellen. Det er også lurt å ha et termometer med slange ned i karamellen, som står stødig også mens du rører i karamellen.

Hvis du ikke har termometer, kan du ta "karamelltesten" ved å ha litt av den flytende karamellen i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en kule, har karamellen kokt lenge nok.

Når du bruker silikonformer, er det ikke nødvendig å spraye dem med fett. Karamellene vil uansett løsne lett fra formene når de er stivnet.

 Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.

 

 

Oppskriften på Myke karameller er blant de mest populære her på Det søte liv. Jeg har brukt samme oppskrift her, i tillegg til at jeg har tilsatt pepperkakekrydder.

Se også Myke sjokoladekarameller, Myke karameller med maldonsalt og Myke karameller med appelsinsmak

 

God fornøyelse! 

 

 

     

Myke pepperkakekarameller (hjertefasong)
Ingredienser

1 boks søtet, kondensert melk (ca 400 g)
100 g smør
200 g brunt sukker
4 ss lys sirup
1 ts vaniljepasta
1 ts kanel
1 ts ingefær
1 ts nellik
1 ts kardemomme

Fremgangsmåte

Ha kondensert melk, smør, brunt sukker og sirup i en kjele med litt høye kanter. Tilsett vaniljepasta og krydder.

Kok opp blandingen på middels varme under stadig omrøring med en tresleiv. La karamellen småkoke i 10-15 minutter mens du rører hele tiden. Temperaturen skal nå 116 - 118°C (se tips).

Fordel den varme karamellen i hjerteformede silikonformer.

Sett disse i kjøleskapet til karamellen har stivnet.

Tips

 Det er viktig at du bruker søtet kondensert melk, og ikke vikingmelk (som er usøtet). Begge deler er kondensert melk som selges på hermetikkboks, men den søtete typen er gulaktig i fargen og mye tykkere i konsistensen. 

 Husk å røre hele tiden når du koker karamellen, for den har lett for å svi seg i bunnen, særlig i starten av kokingen. 

Bruk en kjele med litt høye kanter, for karamellen bobler når den er varm. Husk at karamellen er veldig varm når den koker, så ha gode grytekluter lett tilgjengelig!

Karamellen må koke til den får riktig temperatur, ellers risikerer du at de ikke stivner ved avkjøling. Bruk derfor termometer når du koker karamellen. Det er også lurt å ha et termometer med slange ned i karamellen, som står stødig også mens du rører i karamellen.

Hvis du ikke har termometer, kan du ta "karamelltesten" ved å ha litt av den flytende karamellen i et glass med kaldt vann. Hvis karamellen synker til bunnen av glasset og du deretter kan hente den opp og rulle den til en kule, har karamellen kokt lenge nok.

Når du bruker silikonformer, er det ikke nødvendig å spraye dem med fett. Karamellene vil uansett løsne lett fra formene når de er stivnet.

 Merk at karamellene blir harde når de er kalde, men de blir myke igjen om du lar dem stå en liten stund i romtemperatur.

Kakekategori
Desserter
Sesong
Allergier og preferanser

1 kommentar

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift