Ooey Gooey Butter Cake (Amerikansk smørkake)

Her har du en kake som er å regne som en skikkelig klassiker i USA! 

Jeg ble først introdusert til denne kaken av min svigerinne Jane, som hadde fått smakt kaken hos en amerikansk venninne, og som fikk med seg oppskriften. 

Ooey Gooey Butter Cake kommer opprinnelig fra byen St. Louis i staten Missouri, og ble bakt mye av husmødrene der på 1950-tallet. Etter hvert har kaken spredt seg over hele USA, og ulike varianter med smak av blant annet sjokolade, sitron, red velvet og jordbær har også utviklet seg med årene. Mange amerikanske oppskrifter bruker ferdig kakemiks i deigen, men denne her lages fra bunnen. 

NB! Søt og mektig kake!  Smile  

 

 

Oppskriften passer til liten langpanne.

 

Ingredienser:

Kakebunn:
♥ 400 g sukker
♥ 125 g smør
♥ 2 egg
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 550 g hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 0,5 dl matfløte

Topplaget: 
♥ 250 g kremost
♥ 70 g smør
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 350 g melis
♥ 2 egg


Fremgangsmåte:

Kakebunn:

Ha sukker, romtemperert smør, egg og vaniljeekstrakt i en bolle. Visp dette til en luftig smørkrem. 

Bland mel og bakepulver og vend dette inn i smørkremen sammen med matfløte. Deigen skal bli som en bløt mørdeig.

Kle en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir. Ha deigen i formen og klem den utover bunnen i et jevnt lag. 

Sett formen i kjøleskapet mens du lager toppingen. 

 

Topplaget:

Pisk romtemperert kremost luftig sammen med mykt smør. Tilsett melis, vaniljeekstrakt og eggene, og pisk videre til blandingen blir jevn og klumpfri. 

Hell blandingen over kakebunnen i formen.

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 40-45 minutter.

 

 

La kaken avkjøles i langpannen til den er helt kald og stivnet før den løftes ut og deles i firkanter. 

 

 

Gøy å teste ut en kake med lange tradisjoner! 

 

 

Ooey Gooey Butter Cake!  Smile  Thumbs up  

 

 

Du kan sikte melis over kakestykkene til pynt hvis du vil, men det er ikke nødvendig. 

 

 

Server kakestykkene romtempererte. Da er de kremete, bløte og nydelige! 

 

 

 


Tips:

♥ Det er vanlig at kaken blåser seg litt opp under stekingen og synker sammen igjen ved avkjøling. 

♥ Den ferdigstekte kaken skal fortsatt være lys på toppen. Dekk eventuelt over kaken med et stykke bakepapir de siste minuttene av steketiden dersom du synes at kaken begynner å bli for mørk på toppen.

♥ Kaken bør stå kaldt i flere timer (og helst over natten) før den løftes ut av formen og deles i firkanter. 

♥ Dette er en mektig kake, så ikke lag stykkene for store.  Wink  

♥ Kakebitene er kjempefine å fryse og tiner raskt. 

 

Se også Strawberry Gooey Butter Cake (Amerikansk smørkake med jordbær), som lages i rund form i stedet for langpanne. 

 

 

ENJOY! 

 

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ 

Ooey Gooey Butter Cake (Amerikansk smørkake)
Ingredienser

Kakebunn:
♥ 400 g sukker
♥ 125 g smør
♥ 2 egg
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 550 g hvetemel
♥ 2 ts bakepulver
♥ 0,5 dl matfløte

Topplaget: 
♥ 250 g kremost
♥ 70 g smør
♥ 1 ts vaniljeekstrakt
♥ 350 g melis
♥ 2 egg

Fremgangsmåte

Kakebunn:
Ha sukker, romtemperert smør, egg og vaniljeekstrakt i en bolle. Visp dette til en luftig smørkrem. 

Bland mel og bakepulver og vend dette inn i smørkremen sammen med matfløte. Deigen skal bli som en bløt mørdeig.

Kle en liten langpanne (ca. 20 x 30 cm) med bakepapir. Ha deigen i formen og klem den utover bunnen i et jevnt lag. 

Sett formen i kjøleskapet mens du lager toppingen. 

Topplaget:
Pisk romtemperert kremost luftig sammen med mykt smør. Tilsett melis, vaniljeekstrakt og eggene, og pisk videre til blandingen blir jevn og klumpfri. 

Hell blandingen over kakebunnen i formen.

Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 40-45 minutter.

La kaken avkjøles i langpannen til den er helt kald og stivnet før den løftes ut og deles i firkanter. 

Server kakestykkene romtempererte. 

Tips

♥ Det er vanlig at kaken blåser seg litt opp under stekingen og synker sammen igjen ved avkjøling. 

♥ Den ferdigstekte kaken skal fortsatt være lys på toppen. Dekk eventuelt over kaken med et stykke bakepapir de siste minuttene av steketiden dersom du synes at kaken begynner å bli for mørk på toppen.

♥ Kaken bør stå kaldt i flere timer (og helst over natten) før den løftes ut av formen og deles i firkanter. 

♥ Dette er en mektig kake, så ikke lag stykkene for store.

♥ Kakebitene er kjempefine å fryse og tiner raskt. 

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Korleis blir måla/ingrediensane om ein skal lage den i stor langpanne?

Som svar på av Ingvill (ikke bekreftet)

Hei Ingvill, til stor langpanne (ca 30 x 40 cm) er det bare å doble oppskriften. Men husk at dette er en mektig kake, så denne porsjonen til liten langpanne holder til mange små kakestykker. :-)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift