Stablebrød med sukker og kanel (Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread)


Denne måten å forme gjærbakst på har blitt veldig populær i det siste!

 


Her legges deiglapper inntil hverandre i en brødform. Jeg har sett noen bruke betegnelsen «stablebrød» på norsk, men det amerikanske navnet "Pull-Apart Bread" får bedre frem poenget. Hvetekaken trenger nemlig ikke å skjæres, men kan dras i biter med hendene.

 


Kaken kan fylles med det fyllet du liker best! Her bruker jeg smør, sukker og kanel, som jeg har inntrykk av at er favorittsmaken til de fleste når det gjelder gjærbakst.

 

Ingredienser:

♥ 25 g gjær
♥ 3,5 dl melk
♥ 80 g smør
♥ 1 egg
♥ 0,75 dl sukker
♥ ca. 650 g hvetemel

Fyll:
♥ 75 g smør
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ss kanel

Glasur (kan sløyfes):
♥ 2 dl melis
♥ 1–2 ss melk

 

Fremgangsmåte:

Varm melken til den er lunken (37 °C) og løs opp gjæren i den.

Pisk mykt smør, sukker og egg til luftig smørkrem. Bland i melken og melet. Elt deigen sammen til den blir god og smidig – bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen heve lunt i 1 time.

Kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 30 x 40 cm. Rør sammen fyllet og bre det over leiven.  Skjær leiven opp i 4 remser på langs og legg dem oppå hverandre, så du får en lang, smal deigkake i 4 lag med fyll mellom. Skjær stabelen opp til bunker med deigbiter på ca. 10 x 8 cm. Smør en brødform som rommer 1,5 liter og legg bakepapir i bunnen. Sett bunkene med deiglapper etter hverandre i brødformen med snittflaten vendene opp. Etterhev kaken i 30 minutter.

Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Hvelv kaken ut av formen og server den nystekt – og husk servietter!  Smile

 

 

Tips:

♥ Kaken blir ekstra god om den glaseres med melisglasur, men det er ikke nødvendig.

♥ Som all gjærbakst, er denne kaken fin å fryse.

♥ Se også Stablebrød med sjokolade og valnøtter (Chocolate Walnut Pull-Apart Bread).

 


Den samme gode smaken av kanelboller som vi alle kjenner så godt, men med en litt annerledes og artig fasong!

 

 

Enjoy!

 


♥ ♥ ♥ ♥

Stablebrød med sukker og kanel (Cinnamon Sugar Pull-Apart Bread)
Ingredienser

♥ 25 g gjær
♥ 3,5 dl melk
♥ 80 g smør
♥ 1 egg
♥ 0,75 dl sukker
♥ ca. 650 g hvetemel

Fyll:
♥ 75 g smør
♥ 1 dl sukker
♥ 1 ss kanel

Glasur (kan sløyfes):
♥ 2 dl melis
♥ 1–2 ss melk

Fremgangsmåte

Varm melken til den er lunken (37 °C) og løs opp gjæren i den.

Pisk mykt smør, sukker og egg til luftig smørkrem. Bland i melken og melet. Elt deigen sammen til den blir god og smidig – bruk gjerne kjøkkenmaskin med eltekrok. La deigen heve lunt i 1 time.

Kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 30 x 40 cm. Rør sammen fyllet og bre det over leiven.  Skjær leiven opp i 4 remser på langs og legg dem oppå hverandre, så du får en lang, smal deigkake i 4 lag med fyll mellom. Skjær stabelen opp til bunker med deigbiter på ca. 10 x 8 cm. Smør en brødform som rommer 1,5 liter og legg bakepapir i bunnen. Sett bunkene med deiglapper etter hverandre i brødformen med snittflaten vendene opp. Etterhev kaken i 30 minutter.

Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i ca. 45 minutter, til den er gyllen og gjennomstekt. Hvelv kaken ut av formen og server den nystekt – og husk servietter!

 
Tips

♥ Kaken blir ekstra god om den glaseres med melisglasur, men det er ikke nødvendig.

♥ Som all gjærbakst, er denne kaken fin å fryse.

Kakekategori
Allergier og preferanser

9 kommentarer

Hei.
Prøvde å lage oppskriften i idag men deigen ble veldig løs. Tror det er en missmatch i forhold mel-melk. Vil du sjekke?

La til mye mer mel og kaken/brødet ble nyyydelig.

Masse hilsen
Beate

Som svar på av Beate Hallgren (ikke bekreftet)

søt gjørdeig har ofte blandingsforholdet 1000g hvetemel = 6 dl melk

Som svar på av Beate Hallgren (ikke bekreftet)

Takk for at du gir beskjed, Beate. Det var en skrivefeil i oppskriften, det skal være 3,5 dl melk. Oppskriften er korrigert nå. Glad for å høre at du fikk et vellykket resultat! :-)

Skal prøve oppskriften, men MÅ vi importere flere amerikanske ord da? Kan vi ikke bare kalle det rivebrød eller noe slik?
Bruk norske ord og navn på oppskriftene er min oppfordring.

Det må være for lite mel eller for mye melk i oppskriften. Grunnoppskrift gjærbakst er 5 dl melk og ca 1 kg mel.

Nyyyydelig gjærbakst !! Brukte mer mel, pluss kardemomme ! Ble helt fantastisk ! Takk for oppskrift !!

Denne fikk ben å gå på! Takk for kjempegod oppskrift - kaken ble supersaftig og god og er fra nå av familiens favoritt! Denne blir anbefalt videre til venner og kjente:-)

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift