Brukere online: 2565
Brukere i dag: 22949
Brukere siste 7 dager: 197614
Dette er enkle, men utrolig gode vaniljekjeks!
Bruk kakestempel før steking for å lage fint og stemningsskapende julemønster på kakene.
♥
Oppskriften gir ca. 50 kaker, men antallet avhenger så klart av hvor store kjeks du lager.
Ingredienser:
♥ 400 g hvetemel
♥ 200 g melis
♥ 200 g smør
♥ 1 ss vaniljepasta
♥ 1 egg
♥ ev. 1 eggeplomme
Fremgangsmåte:
Ha mel, melis og smør i en food processor. Kjør til smøret smuldrer seg fint i det tørre. Hvis du ikke har en food processor, går det fint å smuldre smøret i det tørre med fingrene i stedet. Tilsett vanilje og egget og kjør videre til deigen samler seg. Kna den godt sammen. Dersom deigen virker tørr, kan du tilsette en eggeplomme ekstra. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
Kjevle ut deigen, ikke for mye av gangen, og ikke for tynt.
Stikk ut kjeks i ønsket fasong og press på kakestempelet for å få mønster.
Jeg stakk ut runde kaker med et glass. Deretter presset jeg på stempelet i midten av sirkelen.
Stemplene bør ha dype mønster, ellers vil de forsvinne under stekingen.
Finn frem et stort brett som passer i kjøleskapet og dekk det med bakepapir.
Legg kakene på bakepapiret og sett brettet i kjøleskapet i 30 minutter (denne avkjølingen gjør at kakene beholder fasongen og mønsteret bedre under stekingen).
Flytt bakepapiret med kakene over på stekeplate og stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 10 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt helt lyse i fargen. Steketiden avhengig av hvor store og tykke kakene er.
Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.
Så dekorative og fine vaniljekjeks!
Tips:
♥ Kakestempler fås kjøpt i butikker som selger bakeutstyr.
♥ Ikke kjevle ut deigen alt for tynt ellers blir de vanskelige å flytte over på stekeplaten. Husk også på at kakene blir litt tynnere når du trykker stempelet på dem. Jeg foretrekker å bruke melis til utkjevlingen i stedet for hvetemel, men det er en smakssak.
♥ Det er et veldig lurt triks å la kakene avkjøles en stund i kjøleskapet for stekingen. Det gjør kakene fastere slik at mønsteret bevares bedre under stekingen.
♥ Kjeksene oppbevares i tett kakeboks. Vent til de er helt kalde før du har dem i boksen.
Se også Vaniljekjeks med mønster (Stempelkjeks), som er basert på samme oppskrift.
Koselige vaniljekjeks til jul!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 400 g hvetemel
♥ 200 g melis
♥ 200 g smør
♥ 1 ss vaniljepasta
♥ 1 egg
♥ ev. 1 eggeplomme
Ha mel, melis og smør i en food processor. Kjør til smøret smuldrer seg fint i det tørre. Hvis du ikke har en food processor, går det fint å smuldre smøret i det tørre med fingrene i stedet. Tilsett vanilje og egget og kjør videre til deigen samler seg. Kna den godt sammen. Dersom deigen virker tørr, kan du tilsette en eggeplomme ekstra. Pakk deigen inn i plast og legg den i kjøleskapet i 30 minutter.
Kjevle ut deigen, ikke for mye av gangen, og ikke for tynt. Stikk ut kjeks i ønsket fasong og press på kakestempelet for å få mønster. Finn frem et stort brett som passer i kjøleskapet og dekk det med bakepapir. Legg kakene på bakepapiret og sett brettet i kjøleskapet i 30 minutter (denne avkjølingen gjør at kakene beholder fasongen og mønsteret bedre under stekingen).
Flytt bakepapiret med kakene over på stekeplate og stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 10 minutter, til de er gjennomstekte, men fortsatt helt lyse i fargen. Steketiden avhengig av hvor store og tykke kakene er.
Avkjøl kakene på rist til de er helt kalde.
♥ Kakestempler fås kjøpt i butikker som selger bakeutstyr.
♥ Ikke kjevle ut deigen alt for tynt ellers blir de vanskelige å flytte over på stekeplaten. Husk også på at kakene blir litt tynnere når du trykker stempelet på dem. Jeg foretrekker å bruke melis til utkjevlingen i stedet for hvetemel, men det er en smakssak.
♥ Det er et veldig lurt triks å la kakene avkjøles en stund i kjøleskapet for stekingen. Det gjør kakene fastere slik at mønsteret bevares bedre under stekingen.
♥ Kjeksene oppbevares i tett kakeboks. Vent til de er helt kalde før du har dem i boksen.
Skriv ny kommentar