Brukere online: 1893
Brukere i dag: 17497
Brukere siste 7 dager: 195887
Her har du deilige "Fastelavnsboller" med liten vri; fruktig aprikosfyll og fluffy fløtekrem.
Hentet fra Wikipedia om fastelavn i gamle dager: "Flere hedenske skikker ble inkludert i fastelavnsfeiringen. Disse skikkene henspiller på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset. Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål, og å spenne nakne jomfruer foran plogen." (!)
Jaja, om folk ikke alltid oppfører seg helt etter boka nå til dags, er trøsten at det ikke var så veldig mye bedre før i tiden heller...
100 g smør
3,5 dl melk
50 g gjær
1 egg
100 g sukker
0,5 ts kardemomme
550 g hvetemel
Aprikosfyll:
300 g myke, tørkede aprikoser
100 g melis
6 ss kokende vann
Kremfyll:
5 dl kremfløte
2 ss melis
Pynt:
melisdryss
Smelt smøret. Bland med melk og varm opp til blandingen er lunken (37°C). Løs opp gjæren i væsken. Tilsett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Ha så i melet og elt deigen jevn. Hev deigen i 1 time.
Lag imens aprikosfyllet: Mos ingrediensene sammen i en food processor med hakkekniv.
Kna sammen hvetedeigen og trill ut boller. Klem bollene flate og legg på en stor teskje med aprikosfyll. Brett deigen rundt fyllet og trill bollene runde og glatte. Sett bollene med skjøten ned på bakepapirdekkede stekeplater og la de etterheve i 30 min.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i ca 10 min, til de er gyldne i fargen. Avkjøl på rist.
Pisk kremfløten til luftig krem sammen med melis.
Del bollene på midten og fyll med sprøytet fløtekrem. Legg på lokket og sikt over melis til pynt.
Det er viktig at du bruker ferske, myke, tørkede aprikoser for at aprikosfyllet skal bli godt.
I stedet for ren fløtekrem, kan du gjerne bruke en blanding av fløtekrem og vaniljekrem.
Bollene er fine å fryse uten kremfyll (se "Boller med aprikosfyll").
Skriv ny kommentar