Brukere online: 1656
Brukere i dag: 11494
Brukere siste 7 dager: 195597
Disse nydelige bollene er inspirert av den fantastisk gode, tyske julekaken "Stollen". Bollene smaker vidunderlig av appelsin(likør), tørket frukt, brunt sukker, krydder, marsipan og pistasjnøtter....
Bakes i liten langpanne, pyntes med melisglasur og brytes så fra hverandre for å nyyytes...:-)
50 g gjær
85 g smør
2,5 dl melk
1 stort egg
85 g brunt sukker
0,25 ts muskat
550 g hvetemel
Fyll:
100 g rosiner
100 g tørkede tranebær
revet skall av 1 appelsin
presset saft av 1/2 appelsin
4 ss Cointreau appelsinlikør
- -
300 g råmarsipan
50 g pistasjnøtter
Start dagen før med å legge rosiner, tranebær, appelsinsaft og -skall og appelsinlikør sammen i en bolle. Sett i kjøleskapet og la trekke over natten.
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret og bland med melken. Varm opp til lunken og løs opp gjæren i dette. Tilsett sammenpisket egg, brunt sukker og en god klype muskat. Ha så i mel og kna til en jevn deig. Hev lunt i 1 time.
Kjevle ut deigen til et rektangel. Fordel over frukten og dryss over hakkede pistasjnøtter. Rull marsipanen til en pølse og legg på midten av leiven. Rull så deigen sammen fra langsiden og del opp i 12 skiver.
Legg skivene i en bakepapirdekket, liten langpanne (ca 20x30 cm). Det skal være godt mellomrom mellom bollene (de kommer til å heve seg nærmere hverandre under stekingen). Etterhev i 45 min.
Stekes så midt i ovnen ved 190°C i 15-20 min. Avkjøl.
Bollene pyntes enten med melisglasur slik jeg har gjort (laget av melis og rom denne gangen;-). Eller du kan pensle over bollene med smeltet smør og sikte over tykt lag melis, som jo er typisk for en ekte Stollen!
Bruk ekte råmarsipan til fyllet (lilla rull fra Odense). Det gir best smak og egner seg best til steking.
"Stollenspiraler" er fine å fryse!
1 kommentar
Lilla Odense Råmarsipan er…
Lilla Odense Råmarsipan er ikkje å finne i butikken meir. Er da mogleg og bruke grønn kransekakemasse (skjønna da blir litt feil) men funka kanskje betre enn marsipan til dekorering
Skriv ny kommentar