Brukere online: 96
Brukere i dag: 1311
Brukere siste 7 dager: 195590
Annonse: Le Creuset
Hei kjære dere
I dag blir det en deilig jordbærterte her på Det søte liv.
Terten lages med mørdeig, marsipan og masse, deilig jordbærfyll.
Det går fint å bruke frosne jordbær, så her kan du bringe sommeren inn på kjøkkenet uansett årstid.
Den nydelige rosa terteformen som jeg har bruk til kaken, er fra den nye serien til Le Creuset i fargen "Chiffon Pink". Serien kommer i et utvalg produkter som sammen gir et vakkert og feminint kakebord. Passer også veldig fint i kombinasjon med andre farger, slik som fargen "Mist Grey" som jeg har på tallerkenene eller fargen "Creme".
Oppskriften på denne deilige jordbærterten er basert på samme oppskrift som Kirsebærpai (Cherry Pie).
Ingredienser:
Mørdeig:
♥ 600 g hvetemel
♥ 200 g melis
♥ 400 g smør
♥ 2 egg
Marsipanfyll:
♥ 300 g ekte marsipan (se tips)
Jordbærfyll:
♥ 800 g frosne jordbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 2 dl sukker
♥ 3 ss maisenna
♥ 0,5 dl kaldt vann
Pynt:
♥ 1 egg til pensling
♥ 30 g mandelflak
Fremgangsmåte:
Mørdeig:
Ha mel, melis og romtemperert smør i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuler seg fint med det tørre. Tilsett eggene og kjør videre til deigen samler seg.
Del deigen i to like store deler og pakk dem inn i plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet i 0,5 - 1 time, slik at mørdeigen blir fastere og lettere å kjevle (se tips).
Lag imens jordbærfyllet:
Ha frosne jordbær i en kjele med vann og sukker.
Nydelig rosa gryte fra Le Creuset i fargen Chiffon Pink...
Varm opp på svak varme så jordbærene tiner. Når jordbærene er helt tinte og bløte, skrur du opp varmen på platen og lar jordbærene småkoke i noen minutter mens du rører hele tiden. Ta kjelen av platen.
Rør ut maisenna i kaldt vann i en liten kopp. Hell blandingen i kjelen i en tynn stråle mens du rører hele tiden.
Sett så kjelen tilbake igjen på platen og gi blandingen et nytt oppkok mens du rører. Du vil da se at jordbærfyllet tykner. La jordbærfyllet småkoke i 2 minutter og husk å røre hele tiden så jordbærblandingen ikke svir seg.
Ta kjelen av platen og avkjøl jordbærfyllet.
Fyll paiformen:
Finn frem en paiform/ildfastform som er 28-30 cm i diameter og 4-5 cm høy (formen jeg har brukt er som sagt fra Le Creuset). Spray den med formfett eller smør den med litt smør.
Ta deigen ut av kjøleskapet.
Kjevle ut den ene delen til en sirkel som er stor nok til å kle bunn og kanter av formen. Bruk eventuelt littegrann mel under utkjevlingen og kjevle gjerne deigen ut på en oppklippet plastpose (se tips). Legg deigen over i formen og jevn til kantene. (Hvis mørdeigen fortsatt er myk, går det også an å klemme deigen utover i bunn og kanter på formen.)
Kjevle deretter ut marsipanen, også denne gangen kan det være lurt å kjevle på en oppklippet plastpose (se tips). Skjær ut en sirkel som er 28-30 cm i diameter. Legg marsipanen i bunnen av formen.
Hell over det avkjølte jordbærfyllet.
Kjevle deretter ut den andre delen av deigen (igjen på plast) og legg deiglokket over paien. Skjær vekk overflødig deig langsmed kantene.
Skjær noen snitt i deiglokket slik at luft slipper ut av paiene under stekingen.
Pensle over lokket med sammenvispet egg og dryss over mandelflak.
Stek paien på en stekeplate midt i ovnen ved 180°C i 45 minutter.
La kaken avkjøles før servering (se tips).
Deilig, duftende jordbærterte
Etter avkjøling er ikke jordbærfyllet rennende lenger, og det går fint å skjære pene kakestykker.
Masse jordbær i jordbærfyllet sørger for skikkelig god jordbærsmak på denne kaken.
Tips:
♥ Mørdeigen er bløt og klissete i starten, men blir fastere og lett å kjevle etter å ha ligget en stund i kjøleskapet (fordi smøret i mørdeigen stivner ved avkjøling). Hvis du lar mørdeigen ligge i kjøleskapet for lenge, blir den imidlertid hard, men i så fall er det bare å la deigen ligge i romtemperatur en stund til den blir myk nok igjen til å kjevles ut.
Det går fint å lage mørdeigen dagen i forveien og la den ligge innpakket i plast i kjøleskapet, men som sagt må du være forberedt på at deigen da blir steinhard og må ligge i romtemperatur en stund før du kan starte med kjevlingen.
♥ Ekte marsipan i bunnen av paien gir veldig god smak på paien og forhindrer dessuten at paibunnen blir bløt av kirsebærfyllet. Jeg kjevlet ut hele pakken med ekte marsipan som er på 400 gram (lilla rull fra Odense) for å ha litt å gå på, men skar bort ca 100 gram da jeg skjærte ut sirkelen.
♥ Jeg synes det er kjempelurt å kjevle ut både mørdeigen og marsipanen på plast (jeg bruker en stor plastpose som jeg klipper opp). Når deigen eller marsipanen er kjevlet ut stor nok, kan man bare ta tak i plasten og hvelve deigen eller marsipanen over formen og så dra av plasten.
♥ Merk at jordbærfyllet gjerne er litt flytende mens terten er nystekt. Setter du imidlertid terten i kjøleskapet til den er helt kald, kommer fyllet til å bli tykkere og stivne. Kaken du ser på bildet lot jeg stå i kjøleskapet over natten før jeg skar i den.
Jordbærterten er god som den er, men kan gjerne serveres med pisket krem eller vaniljeiskrem ved siden av.
So pretty!
Nydelig!
Mørdeig:
♥ 600 g hvetemel
♥ 200 g melis
♥ 400 g smør
♥ 2 egg
Marsipanfyll:
♥ 300 g ekte marsipan (se tips)
Jordbærfyll:
♥ 800 g frosne jordbær
♥ 0,5 dl vann
♥ 2 dl sukker
♥ 3 ss maisenna
♥ 0,5 dl kaldt vann
Pynt:
♥ 1 egg til pensling
♥ 30 g mandelflak
Mørdeig:
Ha mel, melis og romtemperert smør i en food processor med hakkekniv. Kjør blandingen sammen slik at smøret smuler seg fint med det tørre. Tilsett eggene og kjør videre til deigen samler seg. Del deigen i to like store deler og pakk dem inn i plastfolie. Sett deigen i kjøleskapet i 0,5 - 1 time, slik at mørdeigen blir fastere og lettere å kjevle (se tips).
Lag imens jordbærfyllet:
Ha frosne jordbær i en kjele med vann og sukker. Varm opp på svak varme så jordbærene tiner. Når jordbærene er helt tinte og bløte, skrur du opp varmen på platen og lar jordbærene småkoke i noen minutter mens du rører hele tiden. Ta kjelen av platen.
Rør ut maisenna i kaldt vann i en liten kopp. Hell blandingen i kjelen i en tynn stråle mens du rører hele tiden.
Sett så kjelen tilbake igjen på platen og gi blandingen et nytt oppkok mens du rører. Du vil da se at jordbærfyllet tykner. La jordbærfyllet småkoke i 2 minutter og husk å røre hele tiden så jordbærblandingen ikke svir seg. Ta kjelen av platen og avkjøl jordbærfyllet.
Fyll paiformen:
Finn frem en paiform/ildfastform som er 28-30 cm i diameter og 4-5 cm høy. Spray den med formfett eller smør den med litt smør.
Ta deigen ut av kjøleskapet. Kjevle ut den ene delen til en sirkel som er stor nok til å kle bunn og kanter av formen. Bruk eventuelt littegrann mel under utkjevlingen og kjevle gjerne deigen ut på en oppklippet plastpose (se tips). Legg deigen over i formen og jevn til kantene. (Hvis mørdeigen fortsatt er myk, går det også an å klemme deigen utover i bunn og kanter på formen.)
Kjevle deretter ut marsipanen, også denne gangen kan det være lurt å kjevle på en oppklippet plastpose (se tips). Skjær ut en sirkel som er 28-30 cm i diameter. Legg marsipanen i bunnen av formen.
Hell over det avkjølte jordbærfyllet.
Kjevle deretter ut den andre delen av deigen (igjen på plast) og legg deiglokket over paien. Skjær vekk overflødig deig langsmed kantene. Skjær noen snitt i deiglokket slik at luft slipper ut av paiene under stekingen. Pensle over lokket med sammenvispet egg og dryss over mandelflak.
Stek paien på en stekeplate midt i ovnen ved 180°C i 45 minutter. La kaken avkjøles før servering (se tips).
♥ Mørdeigen er bløt og klissete i starten, men blir fastere og lett å kjevle etter å ha ligget en stund i kjøleskapet (fordi smøret i mørdeigen stivner ved avkjøling). Hvis du lar mørdeigen ligge i kjøleskapet for lenge, blir den imidlertid hard, men i så fall er det bare å la deigen ligge i romtemperatur en stund til den blir myk nok igjen til å kjevles ut.
Det går fint å lage mørdeigen dagen i forveien og la den ligge innpakket i plast i kjøleskapet, men som sagt må du være forberedt på at deigen da blir steinhard og må ligge i romtemperatur en stund før du kan starte med kjevlingen.
♥ Ekte marsipan i bunnen av paien gir veldig god smak på paien og forhindrer dessuten at paibunnen blir bløt av kirsebærfyllet. Jeg kjevlet ut hele pakken med ekte marsipan som er på 400 gram (lilla rull fra Odense) for å ha litt å gå på, men skar bort ca 100 gram da jeg skjærte ut sirkelen.
♥ Jeg synes det er kjempelurt å kjevle ut både mørdeigen og marsipanen på plast (jeg bruker en stor plastpose som jeg klipper opp). Når deigen eller marsipanen er kjevlet ut stor nok, kan man bare ta tak i plasten og hvelve deigen eller marsipanen over formen og så dra av plasten.
♥ Merk at jordbærfyllet gjerne er litt flytende mens terten er nystekt. Setter du imidlertid terten i kjøleskapet til den er helt kald, kommer fyllet til å bli tykkere og stivne. Kaken du ser på bildet lot jeg stå i kjøleskapet over natten før jeg skar i den.
1 kommentar
Denne var kjempe god. :)
Denne var kjempe god. :)
Skriv ny kommentar