Challah (jødisk, flettet hvetebrød)

Challah er et tradisjonelt, jødisk hvetebrød som er fantastisk godt! Deigen er litt søt og lages med mange egg og olje, som gjør brødet usedvanlig saftig og mykt.

Etter jødisk tradisjon bakes brødet gjerne til ukens hviledag (sabbat). 

 

 

Challah lages som regel med flettefasong og drysses med sesamfrø.

Brødet ser vakkert ut på bordet og smaker nydelig!

 

 

Server brødet nystekt med smør på. Det du måtte få til overs, kan gjerne fryses.

Oppskriften gir 2 brød.

 

Ingredienser:

♥ 50 g gjær
♥ 2 dl lunkent vann
♥ 80 g sukker
♥ 4 egg
♥ 1 dl mild olivenolje
♥ 1 ts salt
♥ 850 g hvetemel

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ 4 ss sesamfrø

 

Fremgangsmåte:

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukkeret og la blandingen stå og gjære i 5 minutter. Rør inn lett sammenvispede egg og olje. Bland saltet med litt av hvetemelet og rør inn. Tilsett så resten av hvetemelet og elt deigen jevn i kjøkkenmaskin i noen minutter. Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time.

 

 

Del deigen i to like store deler. Del hver av disse i tre og trill ut lengder, som deretter formes til lubne fletter.

 

 

Legg flettene på en bakepapirdekket stekeplate.

 

 

La dem etterheve i 30 minutter.

Visp egg sammen med litt melk og pensle over de hevede flettebrødene.

 

 

Dryss over rikelig med sesamfrø.

 

 

Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 30 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.

 

 

Åh, så herlige, nystekte brød! 

 

 

Avkjøl brødene en stund før de skjæres i.

 

 

Dette brødet er sååå mykt og godt! 

 

 

Nydelig med smør på! 

 

 

 


Tips:

♥ Flettene kan gjerne lages mer avanserte med f eks 8 lengder (google, så finner du flere instruksjonsvideoer), men det går helt fint med helt enkle fletter med 3 lengder som jeg har laget her. Bruker du flere lengder, må du huske på å trille dem tynnere, ellers blir brødet veldig stort.  

♥ Som andre hvetebrød, smaker Challah aller best samme dag. Frys gjerne ned det du får til overs. Ved tining kan brødet varmes kort i ovnen, så smaker det som nylaget igjen. 

 

 

Nyt dette nydelige brødet! 

 

 

Fortsatt god helg! ♥  

 


♥ ♥ ♥ ♥ ♥

Challah (jødisk, flettet hvetebrød)
Ingredienser

♥ 50 g gjær
♥ 2 dl lunkent vann
♥ 80 g sukker
♥ 4 egg
♥ 1 dl mild olivenolje
♥ 1 ts salt
♥ 850 g hvetemel

Pensling og pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ 4 ss sesamfrø

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukkeret og la blandingen stå og gjære i 5 minutter. Rør inn lett sammenvispede egg og olje. Bland saltet med litt av hvetemelet og rør inn. Tilsett så resten av hvetemelet og elt deigen jevn i kjøkkenmaskin i noen minutter. Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time.

Del deigen i to like store deler. Del hver av disse i tre og trill ut lengder, som deretter formes til lubne fletter. Legg flettene på en bakepapirdekket stekeplate. La dem etterheve i 30 minutter.

Visp egg sammen med litt melk og pensle over de hevede flettebrødene. Dryss over rikelig med sesamfrø.

Stek brødene midt i ovnen ved 180 °C i ca. 30 minutter, til de er gylne og gjennomstekte. Avkjøl brødene en stund før de skjæres i.

Tips

♥ Flettene kan gjerne lages mer avanserte med f eks 8 lengder (google, så finner du flere instruksjonsvideoer), men det går helt fint med helt enkle fletter med 3 lengder som jeg har laget her. Bruker du flere lengder, må du huske på å trille dem tynnere, ellers blir brødet veldig stort.  

♥ Som andre hvetebrød, smaker Challah aller best samme dag. Frys gjerne ned det du får til overs. Ved tining kan brødet varmes kort i ovnen, så smaker det som nylaget igjen. 

Kakekategori
Brødbakst
Sesong
Allergier og preferanser
Stikkord

1 kommentar

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift