Brukere online: 581
Brukere i dag: 349
Brukere siste 7 dager: 195713
Rakfisk er noe mange koser seg med i julen! Det er flere måter å nyte rakfisken på enn å servere den på den klassiske måten, som jeg har beskrevet i innlegget HER.
Denne gangen har jeg laget noen lekre kanapéer med rakfiskrøre, der jeg har blandet most rakfisk med seterrømme, rødløk og vårløk. Herlig fingermat som egner seg som minglemat, en liten forrett / appetittvekker, eller som del av et større koldtbord. Rakfiskrøre er supert å lage dersom du skulle ha rakfisk til overs etter julen, for du kan justere oppskriften alt etter hvor mye rakfisk du har.
Jeg har brukt grove knekkebrødbiter sammen med rakfiskrøren som gir kanapéene et rustikk utseende, men det går like fint å bruke for eksempel små kjeks, sprøstekte baguetteskiver eller biter av rugbrød.
Hvis du er av dem som synes at rakfisk kan være litt sterkt, kan det likevel hende at du liker disse kanapéene veldig godt fordi rømme og løk gjør at rakfisksmaken blir mye mildere. 😊
Disse kanapéene kan gjerne serveres sammen med et glass iskald hvitvin eller perlende eplecider!
Denne oppskriften på rakfiskrøre passer som topping til 15 - 20 kanapéer, avhengig av hvor store du lager dem.
Ingredienser:
Rakfiskrøre:
♥ 120 g rakfisk (renset vekt, se tips)
♥ 100 g seterrømme (se tips)
♥ 0,5 rødløk
♥ 1 vårløk
♥ kvernet salt og pepper
Tilbehør:
♥ grovt knekkebrød (eller andre varianter av brødbiter eller salte kjeks)
Fremgangsmåte:
Finn frem ingrediensene.
Rens rakfisken og mos den rene fisken med en gaffel til små biter.
Bland fisken med seterrømme og fint hakket rødløk og vårløk (spar litt hakket løk til pynt).
Smak til med litt kvernet salt og pepper.
Brekk opp knekkebrød i biter eller finn frem kjeks eller andre type brødbiter.
Legg en klatt rakfiskrøre på hver bit.
Pynt med litt fint hakket rødløk og vårløk.
Oppbevar kjølig frem til servering.
Tips:
♥ Rakfisk er fermentert ørret som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene rundt juletider. Rakfisk kan kjøpes i ulike styrkegrader alt etter hvor lang tid fisken har vært lagret. Jeg foretrekker den mildeste varianten. 😊 Jeg hadde et stykke rakfisk igjen etter julen på ca. 200 gram, men renset vekt ble ikke mer enn 120 gram.
♥ 100 gram seterrømme tilsvarer omtrent 1 dl. Ikke bruk lettrømme her fordi det vil gjøre at rakfiskrøren blir for tynn i konsistensen til at den holder fasongen oppå kanapéene. Du kan eventuelt bytte seterrømme med crème fraîche (men av samme grunn ikke lettvariant her heller).
♥ Jeg brukte her et veldig godt, sprøtt knekkebrød som jeg har kjøpt på et matmarked.
Dersom du ikke får tak i dette, er det mye annet du kan bruke. Det kan være andre typer knekkebrød eller flatbrød (men det må være litt tykt for å tåle vekten av rakfiskrøren). Eller du kan bruke små kjeks (det kan være salte kjeks, ostekjeks eller lignende). Kanapéer kan også lages av små biter av brød, som du eventuelt kan steke i litt smør i forkant. Det blir også lekkert å steke små firkanter av butterdeig som du deretter topper med rakfiskrøren.
♥ Det går fint å lage rakfiskrøren klar dagen i forveien. Dekk til skålen med plastfolie og oppbevar i kjøleskapet til dagen etter. Kanapéene bør serveres samme dag de er laget, og helst nokså raskt etter at de er laget dersom underlaget er knekkebrød som du vil at skal holde seg helt sprøtt.
♥ Gode alternativer til rakfiskrøre som også kan brukes til kanapéer er Røkelakskrem (se Crostini med røkelakskrem), Krabbesalat (Krabberøre) og Skagensalat (Svensk skagenrøre).
♥
Dette ble veldig smakfullt, så anbefales virkelig! 😋
God fornøyelse!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Rakfiskrøre:
♥ 120 g rakfisk (renset vekt, se tips)
♥ 100 g seterrømme (se tips)
♥ 0,5 rødløk
♥ 1 vårløk
♥ kvernet salt og pepper
Tilbehør:
♥ grovt knekkebrød (eller andre varianter av brødbiter eller salte kjeks)
Finn frem ingrediensene.
Rens rakfisken og mos den rene fisken med en gaffel til små biter.
Bland fisken med seterrømme og fint hakket rødløk og vårløk (spar litt hakket løk til pynt). Smak til med litt kvernet salt og pepper.
Brekk opp knekkebrød i biter eller finn frem kjeks eller andre type brødbiter.
Legg en klatt rakfiskrøre på hver bit.
Pynt med litt fint hakket rødløk og vårløk.
Oppbevar kjølig frem til servering.
♥ Rakfisk er fermentert ørret som fås kjøpt i de fleste norske matbutikkene rundt juletider. Rakfisk kan kjøpes i ulike styrkegrader alt etter hvor lang tid fisken har vært lagret. Jeg foretrekker den mildeste varianten. 😊 Jeg hadde et stykke rakfisk igjen etter julen på ca. 200 gram, men renset vekt ble ikke mer enn 120 gram.
♥ 100 gram seterrømme tilsvarer omtrent 1 dl. Ikke bruk lettrømme her fordi det vil gjøre at rakfiskrøren blir for tynn i konsistensen til at den holder fasongen oppå kanapéene. Du kan eventuelt bytte seterrømme med crème fraîche (men av samme grunn ikke lettvariant her heller).
♥ Jeg brukte her et veldig godt, sprøtt knekkebrød som jeg har kjøpt på et matmarked. Dersom du ikke får tak i dette, er det mye annet du kan bruke. Det kan være andre typer knekkebrød eller flatbrød (men det må være litt tykt for å tåle vekten av rakfiskrøren). Eller du kan bruke små kjeks (det kan være salte kjeks, ostekjeks eller lignende). Kanapéer kan også lages av små biter av brød, som du eventuelt kan steke i litt smør i forkant. Det blir også lekkert å steke små firkanter av butterdeig som du deretter topper med rakfiskrøren.
♥ Det går fint å lage rakfiskrøren klar dagen i forveien. Dekk til skålen med plastfolie og oppbevar i kjøleskapet til dagen etter. Kanapéene bør serveres samme dag de er laget, og helst nokså raskt etter at de er laget dersom underlaget er knekkebrød som du vil at skal holde seg helt sprøtt.
♥ Gode alternativer til rakfiskrøre som også kan brukes til kanapéer er Røkelakskrem (se Crostini med røkelakskrem), Krabbesalat (Krabberøre) og Skagensalat (Svensk skagenrøre).
Skriv ny kommentar