Trøndersk tekake

Dette er deilig tradisjonsbakst fra Trøndelag!  

Trøndersk tekake er en luftig hvetekake som toppes med smør, sukker, kanel, og mandler. Deigen skal heves i flere runder, som gjør at den ferdige hvetekaken blir ekstra myk og luftig. 

Trøndersk tekake stekes i stor langpanne, som gir mange, deilige tekakestykker!  

 

 

Ingredienser: 

Gjærdeig:
150 g smør
5 dl helmelk
50 g gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
700 g hvetemel

Smørtopping:
150 g smør
5 ss sukker
3 ss hvetemel

Mandeldryss:
150 g mandler
3 ss sukker
1 ss  kanel

 

Fremgangsmåte: 

Gjærdeig: 

Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37°C).  Smuldre opp gjæren i en bolle og tilsett smørmelken. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett sukker og kardemomme.  Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin med eltekrok.

Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time. 

Finn frem en stor langpanne (ca 30 x 40 cm) og kle den med bakepapir. Ha gjærdeigen i pannen og klem den godt utover slik at den dekker hele langpannen. 

Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i langpannen i 45 minutter. 

 

 

Smørtopping: 

Lag imens smørtoppingen ved  å smelte smøret i en kjele. Visp inn sukkeret og hvetemelet.

 

 

Når deigen i langpannen har hevet i 45 minutter, bruker du fingrene til å lage dype groper i deigen. 

Øs smørtoppingen over gjærdeigen, og la den legge seg inni gropene du har laget.

 

 

Mandeldryss:  

Finhakk mandlene og bland dem med sukker og kanel. 

Fordel mandeldrysset jevnt over gjærdeigen. 

La deigen heve i ytterligere 30 minutter. 

 

 

Steking og servering: 

Etter siste runde med heving, stekes kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter.  

 

 

Trøndersk tekake lukter fantastisk godt når den tas ut av ovnen!  😍

 

 

La kaken avkjøles litt før den skjæres opp i firkanter. 

 

 

 

Mmmm.... fersk gjærbakst med deilig kaneltopping! 

 

 

Tips: 

Ikke hopp over de ulike rundene med heving. De er alle viktige for at tekaken skal få den rette, luftige konsistensen. 

Trøndersk tekake smaker aller best samme dag. Det du får til overs bør helst legges i fryseren og tas opp når du ønsker deg en godbit. Varm bitene gjerne da noen minutter i ovnen ved 180°C, så smaker tekaken som nybakt igjen. 

Se også dansk versjon av lignende kake som heter Brunsviger fra Fyn, som imidlertid har en mer flytende kaneltopping. 

 

Herlig norsk klassiker!  😍

 

 

God fornøyelse! 

 

 

      

Trøndersk tekake
Ingredienser

Gjærdeig:
150 g smør
5 dl helmelk
50 g gjær
125 g sukker
1 ts kardemomme
700 g hvetemel

Smørtopping:
150 g smør
5 ss sukker
3 ss hvetemel

Mandeldryss:
150 g mandler
3 ss sukker
1 ss  kanel

Fremgangsmåte

Gjærdeig: Smelt smøret i en kjele. Tilsett melken og varm opp blandingen til den er fingervarm (i underkant av 37°C).  Smuldre opp gjæren i en bolle og tilsett smørmelken. Rør til gjæren har løst seg opp. Tilsett sukker og kardemomme.  Ha deretter i hvetemelet. Elt deigen godt i kjøkkenmaskin med eltekrok.

Dekk til deigen og la den heve lunt i 1 time. 

Finn frem en stor langpanne (ca 30 x 40 cm) og kle den med bakepapir. Ha gjærdeigen i pannen og klem den godt utover slik at den dekker hele langpannen. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i langpannen i 45 minutter. 

Smørtopping: 
Lag imens smørtoppingen ved  å smelte smøret i en kjele. Visp inn sukkeret og hvetemelet.

Når deigen i langpannen har hevet i 45 minutter, bruker du fingrene til å lage dype groper i deigen. 

Øs smørtoppingen over gjærdeigen, og la den legge seg inni gropene du har laget.

Mandeldryss:  
Finhakk mandlene og bland dem med sukker og kanel. Fordel mandeldrysset jevnt over gjærdeigen. 

La deigen heve i ytterligere 30 minutter. 

Steking og servering: 
Etter siste runde med heving, stekes kaken midt i ovnen ved 200°C i ca. 15 minutter.  

La kaken avkjøles litt før den skjæres opp i firkanter. 

Tips

Ikke hopp over de ulike rundene med heving. De er alle viktige for at tekaken skal få den rette, luftige konsistensen. 

Trøndersk tekake smaker aller best samme dag. Det du får til overs bør helst legges i fryseren og tas opp når du ønsker deg en godbit. Varm bitene gjerne da noen minutter i ovnen ved 180°C, så smaker tekaken som nybakt igjen. 

Allergier og preferanser

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.
  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift