Somerset Apple Cake (Eplekake fra Somerset)

Dette er en av Englands mest berømte eplekaker!

Somerset ligger i Sørvest England og er kjent for sitt vakre, grønne, kuperte landskap og sine søte, typisk engelske landsbyer. Området preges av lang historie, myter og legender. Største byen er Bath, oppkalt etter sine gamle, romerske kurbad, og finnes nå på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder. Somerset er også et viktig epledistrikt som blant annet produserer deilig, sterk eplesider. Navnet Somerset betyr egentlig "Land of Summer" eller "sommerfolkets land", men har også det nydelige tilnavnet "Jewel of the South West".

Somerset Apple Cake kjennetegnes av store eplebiter som vendes inn i kakedeigen før steking. Det er også vanlig å tilsette brunt sukker og litt honning og krydder. Lyse rosiner tilsettes ofte - og da gjerne marinerte i eplesider - men dette kan sløyfes.

Somerset Apple Cake kan serveres avkjølt med pisket krem eller serveres varm som en slags pudding med is eller hjemmelaget vaniljekrem.

Somerset Apple Cake (Eplekake fra Somerset)
Ingredienser

170 g smør
170 g brunt sukker
3 egg
1 ss flytende honning
1,5 ts kanel
0,5 ts nellik
0,5 ts muskat
1 ts bakepulver
240 g hvetemel
700 g skrelte, middels store eplebiter
1 dl eplesider eller melk
100 g lyse sultanarosiner (kan sløyfes)

Fremgangsmåte

Pisk romtemperert smør sammen med sukker til luftig smørkrem. Pisk inn eggene og honning. Sikt hvetemel, bakepulver og krydder. Ha i og rør til deigen er jevn og klumpfri. Rør i melk eller eplesider (hvis du vil også lyse rosiner, som eventuelt kan ha ligget i et par timer i eplesider i forkant). Til slutt vendes eplebitene inn i deigen.

Ha deigen i en rund, smurt form med bakepapir i bunnen, eller bruk en dyp, rund ildfast form (24 cm i diameter), se tips.

Stek kaken midt i ovnen ved 160°C i 1,5 time (sjekk med kakenål at kaken er gjennomstekt).

Serveres varm eller kald (se tips).

Tips

Hvis du vil servere kaken kald, bør du steke kaken i en springform med bakepapir i bunnen og la den stekte kaken avkjøles helt i formen (gjerne i kjøleskapet over natten). Den kan da tas ut av formen og bakepapiret fjernes uten at kaken går i stykker.

Vil du i stedet servere kaken varm, passer det best å steke kaken i en rund, ildfast form. Server da kaken nystekt rett fra formen. Eventuelt avkjøl den og varm den opp på nytt i formen før servering.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

1 kommentar

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift