Franske kanelboller

Her har du en kjempegod oppskrift på "Franske kanelboller" som stammer fra det populære, franske konditoriet "Åpent Bakeri" i Oslo. Gjærdeigen kjennetegnes av at det myke smøret knas inn i deigen til slutt. Jeg har gjentatte ganger latt meg imponere av den nydelige smaken på brød og bakverk som selges hos "Åpent Bakeri", og hemmeligheten bak bakeriets suksess er vel nettopp at smaken på produktene er smaken av hjemmebakt! Oppskriften gir ca 30 stk.

Franske kanelboller
Ingredienser

50 g gjær
6 dl melk
1 egg
2,5 dl sukker
1 ts kardemomme
150 g smør
16,5 dl hvetemel

Fyll:
smør
sukker
kanel

Pensling:
1 egg
litt melk

Pynt:
brunt sukker

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte dersom du har stor kjøkkenmaskin: Løs opp gjæren i 5 dl lunken melk. Tilsett sammenpisket egg. Ha i sukker, kardemomme og det meste av hvetemelet. Kjør først i ca 3 min på lav hastighet. Øk deretter hastigheten og kjør deigen i 5 min. Tilsett den sist dl med lunken melk litt og litt i små mengder. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett romtemperert og mykt smør litt og litt og kjør på lav hastighet til smøret er blandet helt inn i deigen.

Fremgangsmåte dersom du ikke har kjøkkenmaskin: Varm opp melken til den er lunken. Løs opp gjæren i melken. Tilsett sammenpisket egg, sukker og kardemomme. Ha så i mesteparten av hvetemelet og kna til deigen er smidig og jevn. Kna til slutt inn romtemperert smør, litt og litt om gangen, sammen med resten av melet.

Hev deigen i 1 time. Kjevle deigen ut til en stor, rektangulær leiv som er ca 1 cm tykk. Smør på et nokså tykt lag med mykt smør og strø over rikelig med sukker og kanel. Brett den ene langsiden av leiven inn mot midten og legg deretter den andre langsiden over, slik at du får en avlang leiv som er brettet i tre lag. Skjær leiven i strimler. Snurr hver strimmel et par ganger og lag deretter en knute av hver strimmel. (I stedet for å lage slike snurrer, kan du lage klassiske "Kanel i svingene" ved å rulle sammen leiven og skjære rullen i skiver.)

Sett bollene på bakepapirdekkede stekeplater. Etterhev i 30 min. Pensle med egg som er pisket sammen med litt melk. Strø over brunt sukker. Stekes midt i ovnen ved 230°C i 10-15 min.

Tips

Oppskriften er hentet fra boken "Gi oss i dag" (J.M. Stenersens forlag, 2006). Boken er en samling bakeoppskrifter med bidrag fra kjente bakere og konditorier over hele landet. Du finner 5 kakeoppskrifter fra detsoteliv.no i boken. Inntektene fra boksalget går til Kirkens Bymisjon.

Kakekategori
Sesong
Allergier og preferanser

2 kommentarer

Hei
Helt nydelige på smak og luftigste bollene jeg har prøvd. Deigen er derimot helt umulig å jobbe med. Hvor mye mer mel bruker du til utbaking? Den klistrer seg fast til alt og det blir bare klin å prøve å brette den for å kjevle ut og lage knuter. Også veldig vanskelig å få jevnt tykk.

Hei
Jeg ser her er noen som får deigen for løs.
Jeg bruker ca halvparten av mjølet og da blir det den perfekt. Kanskje er de meg som gjør noe galt, men de er iallefall svært gode kanel snurrer.
Jeg brukte 2 egg

Skriv ny kommentar

Innholdet i dette feltet blir holdt privat og vil ikke bli vist offentlig.

Ren tekst

  • Ingen HTML-tagger tillatt.
  • Adresser til nettsider og epostadresser blir automatisk gjort om til lenker.
  • Automatisk linjeskift