Brukere online: 2560
Brukere i dag: 12800
Brukere siste 7 dager: 197502
Hei,
Luciadagen er like rundt hjørnet og selvsagt må det bakes med safran. For meg er det bare ekte safran som gjelder, og dette er først og fremst på grunn av smaken, og så kommer den fine gulfargen som en bonus i tillegg. Jeg har samlet mine oppskrifter som passer til Luciadagen i en egen kategori HER.
I stedet for klassiske Lussekatter, har jeg her laget myke, deilige kringler med safran som er populære i Sverige. Kringlene pensles med smør når de er helt nystekte og dyppes i sukker.
♥ Nydelig! ♥
Oppskriften gir 15-20 kringler, avhengig av hvor store du lager dem.
Ingredienser:
♥ 5 dl helmelk
♥ 150 g smør
♥ 125 g melis
♥ 0,5 gram malt safran (se tips)
♥ 50 g gjær
♥ 750 g hvetemel
Pynt:
♥ 100 g smør
♥ 2 dl finkornet sukker (se tips)
Fremgangsmåte:
Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37 °C).
Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet (se tips). Elt deigen til den er smidig.
Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme kringler.
Legg kringlene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i 7-10 minutter (se tips), til bollene er gylne og gjennomstekte.
Smelt smøret til pynt og ha finkornet sukker på en tallerken.
Pensle over de nystekte kringlene med smeltet smør mens de er helt varme og dypp dem deretter finkornet sukker.
Avkjøl kringelen på rist.
Nytes best nystekte!
Tips:
♥ Jeg har her brukt min oppskrift på Verdens beste Lussekatter i halv porsjon. Du kan såklart forme Sukkerkringler med andre typer lussekatt-deigen også. Se også oppskrift på Sukkeress med safran, som er basert på samme oppskrift.
♥ Jeg liker å ha skikkelig god safransmak på bollene. Jeg har skrevet 0,5 gram malt safran i oppskriften, som tilsvarer 1 liten pose, men ofte bruker jeg større mengder. Jeg har også testet oppskriften med ekte safrantråder, og da bruker jeg en god klype. Ekte safrantråder knuser jeg sammen med litt sukker før jeg har det i smørmelken for at safransmaken og den gule fargen skal spre seg enda bedre i hele deigen.
♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.
♥ Det er ikke absolutt nødvendig å heve denne deigen før du baker ut kringlene. Kringlene må imidlertid etterheve godt før steking for at du skal får den myke og luftige konsistensen.
♥ Pass nøye på bollene under stekingen. De skal stekes på nokså høy varme, så pass på at de ikke blir for mørke på toppen. Du trenger ikke å pensle disse kringlene med egg før steking siden de uansett jo skal dekkes med smeltet smør og sukkerdryss etter steking.
♥ Bruk helst ekstra finkornet sukker (fås kjøpt i velassorterte matvarebutikker), da unngår du at det knaser i sukker når du spiser bollene. Men har du bare vanlig sukker, går det fint det også.
♥ Sukkerkringlene er fine å fryse.
ENJOY!
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
♥ 5 dl helmelk
♥ 150 g smør
♥ 125 g melis
♥ 0,5 gram malt safran (se tips)
♥ 50 g gjær
♥ 750 g hvetemel
Pynt:
♥ 100 g smør
♥ 2 dl finkornet sukker (se tips)
Kok opp melk, smør og melis. Ta kjelen av platen og rør i safran. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37 °C).
Rør gjæren ut i væsken. Bland i hvetemelet (se tips). Elt deigen til den er smidig.
Hev deigen hvis du ønsker, eller start med en gang med å trille ut deigen og forme kringler.
Legg kringlene på bakepapirdekkede stekeplater. La dem heve lunt i 1 time.
Stek bollene midt i ovnen ved 220°C i 7-10 minutter (se tips), til bollene er gylne og gjennomstekte.
Smelt smøret til pynt og ha finkornet sukker på en tallerken.
Pensle over de nystekte kringlene med smeltet smør mens de er helt varme og dypp dem deretter finkornet sukker.
Avkjøl kringelen på rist.
♥ Jeg liker å ha skikkelig god safransmak på bollene. Jeg har skrevet 0,5 gram malt safran i oppskriften, som tilsvarer 1 liten pose, men ofte bruker jeg større mengder. Jeg har også testet oppskriften med ekte safrantråder, og da bruker jeg en god klype. Ekte safrantråder knuser jeg sammen med litt sukker før jeg har det i smørmelken for at safransmaken og den gule fargen skal spre seg enda bedre i hele deigen.
♥ Tilpass melmengden. Det kan hende du trenger litt mer enn det som er angitt i oppskriften. Deigen skal være god å trille og ikke løs og klissete.
♥ Det er ikke absolutt nødvendig å heve denne deigen før du baker ut kringlene. Kringlene må imidlertid etterheve godt før steking for at du skal får den myke og luftige konsistensen.
♥ Pass nøye på bollene under stekingen. De skal stekes på nokså høy varme, så pass på at de ikke blir for mørke på toppen. Du trenger ikke å pensle disse kringlene med egg før steking siden de uansett jo skal dekkes med smeltet smør og sukkerdryss etter steking.
♥ Bruk helst ekstra finkornet sukker (fås kjøpt i velassorterte matvarebutikker), da unngår du at det knaser i sukker når du spiser bollene. Men har du bare vanlig sukker, går det fint det også.
♥ Sukkerkringlene er fine å fryse.
Skriv ny kommentar