Brukere online: 80
Brukere i dag: 1747
Brukere siste 7 dager: 161668
Om et par dager er det Luciadagen, og jeg vil tro at det er flere enn meg og min datter som står og triller ut Lussekatter denne helgen.
Her er et supert alternativ til deg som vil lage noe nytt og spennende ut av safrandeigen i tillegg! Dette er fantastisk smakfulle boller som fylles med et himmelsk godt fyll laget med revet mandelmasse og rosiner som har ligget og trukket i krydret gløgg over natten.
Oppskriften gir 20 stk.
Ingredienser:
Gjærdeig:
♥ 75 g smør
♥ 2,5 dl melk
♥ 25 g gjær
♥ 0,5 g malt safran (eller 1 ss safrantråder)
♥ 0,75 dl sukker
♥ 6,5 dl hvetemel
Fyll:
♥ 3 dl rosiner
♥ 2 dl gløgg (ikke utblandet med vann)
- -
♥ 75 g kaldt smør
♥ 150 g mandelmasse (se tips)
♥ 0,5 dl sukker
♥ 1 dl hvetemel
Pynt:
♥ 1 egg til pensling
♥ mandelflak
Fremgangsmåte:
Start helst dagen i forveien med å gjøre klar rosinene:
Kok opp gløgg og rosiner i en liten kjele. Ta kjelen av platen og la rosinene ligge i gløggen til dagen etter (se tips).
Gjærdeig:
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret og bland med melken. Varm opp til lunken (ca. 37°C). Løs opp gjæren i dette. Tilsett safran (bruker du safrantråder, kan du knuse dem med litt sukker først).
Så blander du i hvetemel til en jevn og smidig deig (spar litt mel til utbakingen).
La deigen heve lunt i ca 40 minutter.
Forming og steking:
Kjevle ut deigen på melet bord til en rektangulær leiv.
Bruk en ostehøvel og høvle smøret i skiver som fordeles over leiven.
Klem forsiktig ut gløggen av rosinene og fordel rosinene over leiven.
Fordel også over revet mandelmasse.
Dryss over sukkeret og til slutt siktes melet over fyllet (melet hjelper til med å holde fyllet på plass inni bollene).
Rull sammen leiven fra langsiden.
Skjær rullen i skiver (ca 2 cm tykke) som legges i papirformer eller direkte på bakepapirdekkede stekeplater.
La bollene etterheve i ca 20 minutter.
Pensle over bollene med sammenpisket egg og dryss over mandelflak.
Stek bollene midt i ovnen ved 210°C i ca 10 - 12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
Det er masse fyll som gir utrolig god smak på disse safranbollene! 😍
Tips:
♥ Rosinene trekker til seg mest gløgg om de får stå og trekke i kjøleskapet over natten, men hvis du ikke har tid til det, er det likevel mulig å gjøre alt samme dag. La rosinene i det minste ligge og trekke til gløggen har blitt kald igjen.
♥ Denne oppskriften er svensk og inneholder svensk mandelmasse (blå rull fra Odense). Dette produktet selges etter det jeg kjenner til ikke i Norge. Jeg har brukt mandelmasse som jeg har kjøpt med meg fra Sverige, men som et alternativ går det helt fint å bruke kransekakemasse (grønn rull fra Odense) eller ekte marsipan (lilla rull fra Odense) som man eventuelt kan kna i noen dråper mandelessens for å få sterkere mandelsmak.
♥ Disse bollene er kjempefine å fryse!
Kos deg! 😋
♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Gjærdeig:
♥ 75 g smør
♥ 2,5 dl melk
♥ 25 g gjær
♥ 0,5 g malt safran (eller 1 ss safrantråder)
♥ 0,75 dl sukker
♥ 6,5 dl hvetemel
Fyll:
♥ 3 dl rosiner
♥ 2 dl gløgg (ikke utblandet med vann)
- -
♥ 75 g kaldt smør
♥ 150 g mandelmasse (se tips)
♥ 0,5 dl sukker
♥ 1 dl hvetemel
Pynt:
♥ 1 egg til pensling
♥ mandelflak
Start helst dagen i forveien med å gjøre klar rosinene:
Kok opp gløgg og rosiner i en liten kjele. Ta kjelen av platen og la rosinene ligge i gløggen til dagen etter (se tips).
Gjærdeig:
Smuldre gjæren i en bolle. Smelt smøret og bland med melken. Varm opp til lunken (ca. 37°C). Løs opp gjæren i dette. Tilsett safran (bruker du safrantråder, kan du knuse dem med litt sukker først). Så blander du i hvetemel til en jevn og smidig deig (spar litt mel til utbakingen). La deigen heve lunt i ca 40 minutter.
Forming og steking:
Kjevle ut deigen på melet bord til en rektangulær leiv. Bruk en ostehøvel og høvle smøret i skiver som fordeles over leiven. Klem forsiktig ut gløggen av rosinene og fordel rosinene over leiven. Fordel også over revet mandelmasse. Dryss over sukkeret og til slutt siktes melet over fyllet (melet hjelper til med å holde fyllet på plass inni bollene).
Rull sammen leiven fra langsiden og skjær rullen i skiver (ca 2 cm tykke) som legges i papirformer eller direkte på bakepapirdekkede stekeplater. La bollene etterheve i ca 20 minutter.
Pensle over bollene med sammenpisket egg og dryss over mandelflak.
Stek bollene midt i ovnen ved 210°C i ca 10 - 12 minutter, til de er gylne og gjennomstekte.
♥ Rosinene trekker til seg mest gløgg om de får stå og trekke i kjøleskapet over natten, men hvis du ikke har tid til det, er det likevel mulig å gjøre alt samme dag. La rosinene i det minste ligge og trekke til gløggen har blitt kald igjen.
♥ Denne oppskriften er svensk og inneholder svensk mandelmasse (blå rull fra Odense). Dette produktet selges etter det jeg kjenner til ikke i Norge. Jeg har brukt mandelmasse som jeg har kjøpt med meg fra Sverige, men som et alternativ går det helt fint å bruke kransekakemasse (grønn rull fra Odense) eller ekte marsipan (lilla rull fra Odense) som man eventuelt kan kna i noen dråper mandelessens for å få sterkere mandelsmak.
♥ Disse bollene er kjempefine å fryse!
Skriv ny kommentar