Brukere online: 334
Brukere i dag: 841
Brukere siste 7 dager: 200582
Mazariner er en skikkelig retro-kake, som fortjener å vekkes til liv igjen! Kaken kommer opprinnelig fra Sverige, men har lange tradisjoner i Norge også.
Mazariner er nydelige, klassiske kaker som består av mørdeig, mykt mandelfyll og melisglasur.
Kakene lages tradisjonelt i ovale former. Får du ikke tak i det, går det like fint å bruke runde muffinsformer eller formene i et muffinsbrett.
Oppskriften gir ca. 20 kaker.
Ingredienser:
Mørdeig:
♥ 400 g hvetemel
♥ 150 g melis
♥ 200 g smør
♥ 1 egg
Mandelfyll:
♥ 3 egg
♥ 150 g melis
♥ 100 g smør
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 2 ss hvetemel
♥ 250 g lyst mandelmel (se tips)
♥ 5 dråper mandelessens (se tips)
Glasur:
♥ 250 g melis
♥ 3 ss vann
Fremgangsmåte:
Mørdeig:
Ha mel og melis i en food processor. Tilsett smøret og kjør til smøret smuldrer seg jevnt i det tørre.
Tilsett egget og kjør videre til deigen samler seg. Dersom deigen virker tørr, kan du tilsett 1-2 spiseskjeer vann. Det skal bli en smidig og fin mørdeig.
Kle mazarinformer med mørdeig.
Bruker du papir- eller aluminiumsfolier, trengs de ikke å smøres. Bruker du derimot muffinsbrett, kan det lønne seg å spraye det lett med formfett først.
Sett de mørdeigskledde formene i kjøleskapet i ca. 30 minutter, mens du lager fyllet.
Mandelfyll:
Pisk egg og melis tykt og luftig. Rør inn smeltet smør, vaniljesukker og hvetemel.
Bland så inn mandelmelet. Smak eventuelt til med et par dråper mandelessens.
Ha mandelfyllet i en sprøytepose og klipp et hull i enden av posen.
Ta de mørdeigskledde formene ut av kjøleskapet og sprøyt mandelfyllet i formene.
Det er ikke nødvendig å bruke sprøtepose, så du kan fint også bruke spiseskjeer til ha mandelfyllet i formene med, men med sprøytepose er det lettere å få jevn mengde i hver form.
Sett mazarinene på stekeplate og stek dem midt i ovnen ved 180 °C i 20-25 minutter. Kakene skal fortsatt være lyse på overflaten når de er ferdigstekte.
Avkjøl kakene til de er helt kalde.
Glasur:
Rør sammen melis og vann til en tykk melisglasur.
Smør melisglasur på toppen av hver mazarin.
Avkjøl til glasuren stivner.
Det gir skikkelig husmorpoeng å diske opp med hjemmelagde Mazariner!
Det passet så bra at jeg fant kakefatet jeg har fått fra min bestemor, da jeg skulle ta bilde av disse kakene.
Mazariner ligner litt på Fyrstekake, men med lysere mandelfyll.
Nydelig, bløtt mandelfyll!
Tips:
♥ Jeg har brukt ferdigkjøpt mandelmel til fyllet. Har du ikke det, kan du skålde mandler og male dem i håndkvern, men det gir et litt grovere mandelfyll.
♥ Mandelessens fås kjøpt i vanlige matbutikker. Det er ikke nødvendig å bruke mandelessens, men det gir den typiske smaken, så jeg anbefaler deg å bruke det. Husk at noen få dråper er nok!
♥ I mange svenske oppskrifter på Mazariner brukes ferdigkjøpt mandelmasse eller råmarsipan i fyllet. Oppskrift på det får du en annen gang.
♥ Mazariner holder seg myke i flere dager. Pakk dem inn i plast og oppbevar dem kjølig. Mazariner er også fine å fryse.
Prøv deg på deilige Mazariner!
En klassisk favorittkake! ♥
♥ ♥ ♥ ♥ ♥
Mørdeig:
♥ 400 g hvetemel
♥ 150 g melis
♥ 200 g smør
♥ 1 egg
Mandelfyll:
♥ 3 egg
♥ 150 g melis
♥ 100 g smør
♥ 2 ts vaniljesukker
♥ 2 ss hvetemel
♥ 250 g lyst mandelmel (se tips)
♥ 5 dråper mandelessens (se tips)
Glasur:
♥ 250 g melis
♥ 3 ss vann
Mørdeig:
Ha mel og melis i en food processor. Tilsett smøret og kjør til smøret smuldrer seg jevnt i det tørre. Tilsett egget og kjør videre til deigen samler seg. Dersom deigen virker tørr, kan du tilsett 1-2 spiseskjeer vann. Det skal bli en smidig og fin mørdeig.
Kle mazarinformer med mørdeig. Bruker du papir- eller aluminiumsfolier, trengs de ikke å smøres. Bruker du derimot muffinsbrett, kan det lønne seg å spraye det lett med formfett først. Sett de mørdeigskledde formene i kjøleskapet i ca. 30 minutter, mens du lager fyllet.
Mandelfyll:
Pisk egg og melis tykt og luftig. Rør inn smeltet smør, vaniljesukker og hvetemel. Bland så inn mandelmelet. Smak eventuelt til med et par dråper mandelessens.
Ha mandelfyllet i en sprøytepose og klipp et hull i enden av posen. Ta de mørdeigskledde formene ut av kjøleskapet og sprøyt mandelfyllet i formene.
Sett mazarinene på stekeplate og stek dem midt i ovnen ved 180 °C i 20-25 minutter. Kakene skal fortsatt være lyse på overflaten når de er ferdigstekte.
Avkjøl kakene til de er helt kalde.
Glasur:
Rør sammen melis og vann til en tykk melisglasur. Smør melisglasur på toppen av hver mazarin.
Avkjøl til glasuren stivner.
♥ Jeg har brukt ferdigkjøpt mandelmel til fyllet. Har du ikke det, kan du skålde mandler og male dem i håndkvern, men det gir et litt grovere mandelfyll.
♥ Mandelessens fås kjøpt i vanlige matbutikker. Det er ikke nødvendig å bruke mandelessens, men det gir den typiske smaken, så jeg anbefaler deg å bruke det. Husk at noen få dråper er nok!
♥ I mange svenske oppskrifter på Mazariner brukes ferdigkjøpt mandelmasse eller råmarsipan i fyllet. Oppskrift på det får du en annen gang.
♥ Mazariner holder seg myke i flere dager. Pakk dem inn i plast og oppbevar dem kjølig. Mazariner er også fine å fryse.
9 kommentarer
Har lett etter mazarinformer
Har lett etter mazarinformer men finner ingen plasser. Har du noen tips til hvor de evt kan ha dette? Synes de er så store de jeg har brukt tidligere.
Mvh Tone-Lise
Hei, sjekk ut svenske
Hei, sjekk ut svenske nettbutikker som selger kakeutstyr hvis du ikke finner formene i norske butikker. Jeg ser f eks at mazarinformer som jeg har brukt kan kjøpes hos leilasgeneralstore.com :-)
Hei.
Hei.
Nærmeste keg fant var runde papirformer på Clas Olson. Kan hende de har ovale, men var tom da jeg var der.
Går fint å lage i…
Går fint å lage i sandkakeformer også 😀
Dette så godt ut! Skal prøve
Dette så godt ut! Skal prøve meg på noen glutenfrie varianter Kan de fryses med melisglasuren eller bør man heller ha den på etter opptining?
Melisglasur har lett for å
Melisglasur har lett for å sprekke opp og løsne fra kaken fra fryst tilstand, bør derfor has på etter opptining.
Denne fikk jeg lyst til å…
Denne fikk jeg lyst til å prøve! Men hva kan man bruke dersom man ikke har food processor?
Hei.... Svenskene bruker…
Hei.... Svenskene bruker bitternandel i for å få denne typiske smaken som vi kjenner i mazariner, den fåes ikke i Norge dessverre men finnes i Sverige både som fersk og dråper.
Hei. Bruker du varmluft på…
Hei.
Bruker du varmluft på Mazarinene?
Skriv ny kommentar