Brukere online: 1313
Brukere i dag: 6048
Brukere siste 7 dager: 195444
Sveler er norsk tradisjonsbakst som stammer fra Nord-Vestlandet.
Det finnes veldig mange gode sveleoppskrifter (se blant annet tidligere registrert oppskrift på "Sveler" her på detsoteliv.no). Men den aller, aller mest berømte oppskriften av dem alle er antakelig "MRF-svela"! MRF står for "Møre og Romsdal Fylkesbåtar" som ble stiftet allerede i 1920 (selskapet heter nå Fjord 1 MRF) og som driver en hel haug med ferger og passasjerbåter i fergefylket Møre og Romsdal. Det sies at det var den mangeårige MRF-kokken Steinar Slettestøl fra Sunnmøre som serverte den første "ferjesvela". Slettestøl hadde da arbeidet sitt om bord i "MF Romsdal" som kjørte på Romsdalsfjorden på slutten av 1960-tallet.
Nå er MRF-svelene så berømte at man kan få kjøpe populære "svelekrus" som souvenir ombord på alle MRF-fergene. Dette er spesialdesignede kaffekrus med den berømte sveleoppskriften trykket på kruset.
Ingredienser:
♥ 5 egg
♥ 2,5 dl sukker
♥ 1 toppet ts natron
♥ 1 toppet ts hornsalt
♥ 1 liter kulturmelk
♥ 1 liter hvetemel
♥ 75 g smør
Fremgangsmåte:
Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.
Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.
Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.
Tips:
♥ Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.
♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.
5 egg
2,5 dl sukker
1 toppet ts natron
1 toppet ts hornsalt
1 liter kulturmelk
1 liter hvetemel
75 g smør
Pisk egg, sukker, natron og hornsalt godt. Rør inn kulturmelken og hvetemelet og til slutt smeltet smør. La deigen stå og svelle noen minutter.
Stek så sveler i varm stekepanne eller på takke. Bruk litt smeltet smør eller formspray i pannen under stekingen.
Serveres nystekte med smør (ideelt sett setersmør som er litt ekstra salt) og sukker, sirup, syltetøy eller brunost.
♥ Sveler skal helst være på størrelse med en liten desserttallerken. Jeg brukte en liten stekepanne (18 cm i diameter), og dermed fikk jeg alle svelene like store (stekepannen har jeg kjøpt på Nille i Oslo), men helt vanlig stekepanne går også bra.
♥ Denne oppskriften gir 15-20 sveler, litt avhengig av hvor store du lager dem.
23 kommentarer
Hvor mange svelger blir det
Hvor mange svelger blir det av denne røra?
Avhenger av hvor store du
Avhenger av hvor store du lager svelene - ca 20 stk fikk jeg (blir litt svinn når man gumler underveis mens man steker... ;-))
ska det piskes til eggedosis
ska det piskes til eggedosis
Er disse selene gode?
Er disse selene gode?
Eg har brukt denne oppskrifta
Eg har brukt denne oppskrifta i mange år og eg trur ikkje du vil angre om du prøvar den
kan røra lages dagen før ?
kan røra lages dagen før ?
Kan svelerøra lages dagen…
Kan svelerøra lages dagen før?
Er disse ok å fryse?
Er disse ok å fryse?
Hei!
Hei!
Er det mulig å halvere oppskriften ved å halvere alle målene? Eller justeres det litt annerledes med natron osv? Har prøvd å lage hele røra og den var helt fantastisk! Vil ha den like god når jeg halvverer..
Håper på svar! Takk
Dette er definitivt de beste
Dette er definitivt de beste svelene! Men ta bittelitt mindre hornsalt enn det står, ellers blir de luktendes litt stramt :-)
Det går fint å fryse
Det går fint å fryse
Merkelig at hornsaltet og
Merkelig at hornsaltet og natron skal oppi røra før det har fått " brent" av i litt surmelk. Gjorde etter oppskriften, men fy så fælt det luktet av hornsalt. Går vel an uten hornsalt, men øke mengden natron.?
Eg bruker ikkje hornsalt i
Eg bruker ikkje hornsalt i denne svelerøren.
Eg bruker kun natron og de går utmerket og de smaker helt nydelig.
Denne er ikke helt lik…
Denne er ikke helt lik Fjord1 sin, men sikkert like god. Fjord1 bruker ikke hornsalt i røren blant annet. Jeg hadde en gammel oppskrift fra Sogn som det var hornsalt i, men jeg har gått over til Fjord1 sin som er uten:)
Jo, den gode gamle MRF…
Jo, den gode gamle MRF oppskriften skal det være hornsalt i, og er et must! La røren svelle i en time før du steker. MÅ serveres med smørkrem!;)
Har laga tusenvis av fjord 1…
Har laga tusenvis av fjord 1 svelerøre. Før i tiden brukte bi hornsalt men er slutta med det skvipet. Men vi starter også med røre egg og sukker til eggedosis og natron og smør til slutt.
Denne oppskriften har jeg…
Denne oppskriften har jeg laget mange ganger, og den blir alltid god. Synes nesten den er bedre enn det man får på ferga i dag! Den funker også veldig bra gluten og laktosefri, da bruker jeg bare biola naturell i stedet for kefir, semper mel og nesten dobbelt med natron.
Hvorfor dobbelt med natron?…
Hvorfor dobbelt med natron? er det pga. biolaen? at den er tynnere?
Med glutenfritt mel så…
Med glutenfritt mel så sveller ikke røren like bra, så da hjelper det på med ekstra natron. Får i hvert fall veldig luftige og gode sveler hver gang :)
Aha okei. Jeg trodde kanskje…
Aha okei. Jeg trodde kanskje det hadde noe med at man brukte biola i stedet.
Jeg prøvde nå på sveler med vanlig mel og laktosefri biola med "vanlig" mengde natron og det funka helt fint! :)
Går det an å halvere…
Går det an å halvere oppskriften? Blir det riktig?
Prøver svelene Idag
Prøver svelene Idag
Jeg tror de blir gode, men…
Jeg tror de blir gode, men MRF sine er absolutt best
Skriv ny kommentar